недеља, 7. септембар 2014.

O Bibliji (od 4 veka do novog veka)...

BIBLIJA je najstarija hrišćanska knjiga, naziv potiče od reči BIBLION što znači knjiga, drugačije se naziva i SVETO PISMO. Deli se na Stari i Novi zavet. Stari zavet najstarija jevrejska knjiga, napisana pre Hrista. U njemu se govori o stvaranju vidljivog sveta, o tome kako je bog nevidljiv i moćan, svemoguć, za 6 dana stvorio svet. Prvog dana je stvorio nebo i zemlju, dan i noć, drugog dana plavi nebeski svod nad zemljom, trećeg dana skupio vodu u okeane, mora, jezera i reke i stvorio kopno sa biljnim svetom, četrvtog dana je stvorio nebeska tela, velika i mala, petog dana ribe i ptice, sve što živi u vodi i vazduhu, šestog dana životinjski svet na zemlji i čoveka, a sedmi dan je ostavio za odmor. U Starom zavetu govori se i o životu prvih ljdui, o Adamu i Evi i njihovim potomcima, o čovečanstvu do potopa, zatim o istoriji Jevrejskog naroda kao Avramovom potomstvu koje je poreklom iz Mesopotamije. Tu su i knjige u kojima se slavi svemoćni bog. U Starom zavetu posebno mesto imaju knjige o Jovu, Davidovi pslami i Solomonova Pesma nad pesmama. Tu su i Proročke knjige u kojima se piše o sudbini Jevrejskog naroda i o dolasku Mesije ili Izbavitelja.
Novi zavet je najstarija hrišćanska knjiga i nastavak je Satrog zaveta. Novi zavet označava Novi savez, sklopljen između boga i svih ljudi, a posredstvom Isusa Hrista. Savez je usledio posle Starog saveza i to tako što je bog poslao na zemlju svog sina Isusa Hrista, a u liku čoveka. Hristos je ustvari Mesija koji je trebao da izbavi narod od grehova. 
Novi zavet sastoji se iz više celina i to: od 4 Evanđelja (Evanđelje po Mateju, po Marku, po Luki, po Jovanu), Dela apostolska, većeg  broja poslanica i Otkrovenje Jovanovo - apokaliptično govori o kazni i smaku sveta.
U novom zavetu govori se o Djevi Mariji i starcu Josifu i o tome kako je Marija oplođena Svetim Duhom, rodila Isusa. Živeli su u gradu Vitlejemu. Marija postaje Presveta Bogorodica, a Isus Spasitelj sveta ili Gospod. Govori se i o detinjstvu Hrista, ali ne mnogo, samo to da je još kao dete od 12 godina vodio učene razgovore i tumačio Sveto pismo. Svoje propovedanje započinje u 30 godina, a početkom se smatra njegovo krštenje na reci Jordanu (praznik Bogojavljenje 19 januar). Išao je do sela do sela, od grada do grada i učio da je Bog - Otac i tvorac vidljivog i nevidljivog sveta i svih ljudi. Za sebe je govorio da je Sin Božiji i Spasitelj sveta i prvim svojim učenicima održao je Besedu na Gori u kojoj je istakao moralne principe hrišćanskog sveta.
U Besedi naglašava da ljude treba da krasi krotost (mirnoća), strpljenje, čistota, pravednost, vernost, istinoljubivost, praštanje a ne osvetoljubivost, ljubav prema ljudima (ljubi bližnjega svoga), iskrenost umesto licemerja, izdržljivost umesto gramzivosti, da se treba moliti bogu (Oče naš) da se treba čuvati lažnih proroka i negovati odanost bogu i istrajnost u veri.

Bog - otac nebeski, duh, večan, jedan jedini, otac svih ljudi, stvoritelj, svemogući, sve vidi, sve zna, gospod, tvorac
Satana - gord i sujetan duh koji je želeo da postane kao što je bog i podigao je bunu protiv boga (đavo)
Adam - prvi čovek načinjen od zemlje
Eva - majka svih ljudi
Isus Hrist - spasitelj sveta, Mesija, Nazarećanin, iskupitelj čoveka, Bogočovek, jer je on bog u ljudskom telu, Sin Božiji
Noje - pravedan čovek
Potop - je trajao 150 dana
Avram - praotac Izrailjaca svih Jevreja
Sara - njegova žena
Lot - njegov sinovac
Hanan - obećana zemlja, današnja država Izrael ili Palestina
Isak - Sarin i  Avramov sin
Jakov - imao je 12 sinova - mlađi Isakov sin
Josif i Venijamin - najmlađi Jakovljevi sinovi
Jakov - čedan, čestit, uman
Izrailjci - po patrijarhu Izrailju
Jevreji - po patrijarhu Everu
Mosjije - iz vode izvađen, zaštitnik svog naroda pred faraonom, prorok
10 božijih zapovesti - zovu se sinajsko zakonodavstvo po gori na kojoj je Mojsije primio zapovesti
Proroci: Isaija, Miheja, Danilo ili car David
Nazaret - mali jevrejski grad
Djeva Marija - majka Isusa Hrista
starac Josif - pobožan starac u njegovom domu Marija je nastavila da živi od 14 godine (?)
Irod - tuđinski car, krvoločni car
Avgust - rimski car
Vitlejem - grad gde je rođen Isus
Sv. Jovan Krstitelj - izvršio je krštenje Isusa na reci Jordanu
12 apostola - učenici Hristovi, bili su svedoci čuda i zapisivali su ih u Jevanđelje
Petar - učenik
Jakov - učenik
Jovan - učenik
Tavor - gora
Ilija - prorok
Vitanija - malo mesto kod Jerusalima
Lazar - prijatelj Hristov
Marta i Marija - njegove sestre (Lazareve)
Juda - izdajnik Hrista (starešinama jevrejskim 40 srebrenika (?))
Pontije Pilat - rimski carski namesnik u Judeji
Golgota - brdo na kome je razapet Isus (mesto stradanja)
Getsimanski vrt -  u njemu je sahranjen (?) Hristos
Galilejska gora - na njoj je Isus izneo osnovu svog moralnog učenja (gora blaženstva)
 

Нема коментара:

Постави коментар