петак, 4. јул 2014.

Antonije Isaković...

On je predstavnik posleratne (savremene) srpske književnosti. Prvi put se kao pisac javlja nakom rata sa neodoljivom poterbom da svedočenje o ratu i doživljaj rata transponuje u kratku prozu. Tako su nastale zbirke priča: "Velika deca", "Paprat i vatra", "Prazni bregovi", a zatim roman "Tren I, II", koji za temu ima Goli otok i stradanje političkih zatvorenika na njemu. Jedna od poslednjih knjiga priča je i "Obraz". Isaković u pripovetakama slika rat, sudbine ljudi u njemu, ali na jedan osobit način, dotad neprimeren piscima sa temom iz revolucije. Za razliku od drugih, njega ne interesuje juriš, hrabre pogibije ili tzv. čiste situacije. On zna da je to opisivano od mnogih pisaca i da bi to bilo jednostrano i nikad kompleksno. Zato se okreće onim situacijama, koje su u pozadini, izvan ratnog poprišta. Tu su naizgled obične situacije, ali  u suštini vrlo delikatne. Jer, su na granici biti il ne biti. Ne izneveriti sebe ili po svaku cenu preživeti. Situacije koje se mere minutima i sekundama i u kojima se intenzivnio preživljava ostatak trajanja. To su ti mali ternuci i situacije, u kojima se donose sudbonosne odluke. Takve su: "Kašika", "Paprat i vatra", "Zečija koža", "Dvoje", idr. Jedna od pripovedaka koju nastanjuje ta psihološka strana čovekovog života i u kojoj se vreme meri minutima je "Kroz granje nebo".


16. 3. 94.


"KAŠIKA" - A. Isaković (rođen1923)

Isaković  je naš poznati pripovedač i romanisjer. Rano je pristupio partizanima. Preživeo i doživeo strahote rata: "Velika deca", "Paprat i vatra", "Prazni bregovi", "Tren I, II". Ovo je psihološka novela koja govori o strogim pravilima ponašanja u izvršavanju borbenih zadataka na dugim marševima uvek i svugde. Data su dva lika: Zoća i Stanko i pisac je iscrpno prikazao psihičke i fizičke osobine. Ljudima vlada unutrašnji neprijatelj glad, koja deluje iscrpljujuće, a i čovek ostaje iznad svega.
Tema: Kašika... dolazi sama, dolazi puna, a usta neću i ne mogu da se otvore.
Ideja: Partizanski moral, čast i dostojanstvo su iznad svega, pa čak i iznad same smrti.
Tema: Glad iscrpljujuće deluje na čoveka, uništava ga, ali čovek ipak uspeva da pobedi samog sebe.
ideja: Zoćina smrt je istovremeno pobeda nad glađu, to je trijumf visokih moralnih principa narodnooslobodilačke vojske.
Izražajna sredstva: metafora, personifikacija.

25. 10. 1988. - beleška iz sedmog razreda osnovne škole

2 коментара:

  1. molim vas pisi te i knjizevnu vrstu i rod i temu i ideju.Hvala unjapred

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala na molbi, ali nisam usko stručna i još sam manje orna da poslušam naredbodavce ovakvih komentara... Ali iz rečenog da se nešto zaključiti, zar ne... "Kašika" je pripovetka ili priča i univerzalan simbol itekako vezan za preživljavanje... tema i ideja danas kao i onda su glad, moral, itd...! borba sa surovošću jedne nestvarnosti itd... ili teške i krvave stvarnosti... Ja mogu da mislim i moram da učim da mislim, a da se iskažem kroz književnu vrstu, rod itd... nisam naučena i meni je to apsurdno smešno... imala sam jako lošu nastavnicu u periodu kada sam učila Isakovića, ali me je ova "Kašika" itekako zabrinula i nad životom zamislila!... Kašika nije uvek puna, mođe bti i prazna! I to je tek posebna književna vrsta i rod - beda i jad! Tema i ideja to mi više paše i mogu da se snađem, i tu pogađam bez premca... Ali isto tako teba imati svoj autentični stav i mišljenje i kositi se sa svim uvreženim pogledima, pa čak i sa samim piscem... o tome je pisao From u "Imati ili biti"... itd. Hvala i Vama!

    ОдговориИзбриши