понедељак, 7. јул 2014.

Pavić - Albahari - Kovačević...

16. 5. 94.

MIODRAG PAVIĆ - "HAZARSKI REČNIK"

Delo pravljeno u vidu rečnika, leksikona, enciklopedija. Ima 100 hiljada reči. Sve je u vidu lekseme i odrednica. Ovo je biblioteka od mnogo knjiga. Svaka leksema je knjiga u malom.


19. 5. 94.

DAVID ALBAHARI - Postmodernizam

Priče: 

Razaranje i nastajanje priče. Ostale su konture. Nestalo je klasične forme, uzbuđenja. Sve je u znaku asocijacija. Tu su crteži, fragmenti.
 
Moja žena voli mačke
Moja žena ima plave oči
Poetika kratke priče
Cink
Basara
Crtež

Priča:
Dosta je poleta. Priča teče. Sve je iščašeno, u paradoskima. Ne guši čitaoca.

Albahari (knjige proze: "Porodično vreme", "Sudija Dimitrijević", "Obične priče", "Opis smrti", "Fras u šupi", "Jednostavnost")

25. 5. 94.

"BALKANSKI ŠPIJUN" - Dušan Kovačević

Politička komedija. Posleratni period. Tema je uzeta iz perioda posle informbirovaca. Glavni junak je bivši informbirovac. Drama se sastoji iz 2 velike celine ili 10 manjih slika.
Danica ljušti krompir i sluša radio (vesti). Dolazi Ilija i započinju dijalog. Ilija se vratio iz policije. Oni se svađaju i raspravljaju o podstanaru. Sa podstanarom sve se komplikuje (zaplet).
Ilija je opterećen i sumnja na podstanara. On misli da treba biti budan, a to je posledica Golog otoka. Neprijatelj je među njima, treba sumnjati. I započinje špijunažu. Prati podstanara. Uzeo je godišnji odmor. Zadužuje se. On umišlja i smatra da su pokušali i da ga ubiju. U igru uvlači i brata Đuru. Odlazi u Niš kod podstanarevog strica. Slika podstanara i pravi slajdove, koje analizira naknadno. Saslušava podstanara i na kraju se bori za život (infarkt). Kulminiranje radnje je u vreme saslušanja.


26. 5. 94.

Ovako postavljena radnja ima za cilj da pokaže srpski mentalitet. Ilijino  ponašanje je ponašanje paranoičara, fanatika, bolesnog čoveka. Želi da pokaže društvu da je rodoljub. Društvo ga je učinilo suludim i bolesnim. 50-e godine karakterišu ožiljci Golog otoka. Svuda i u svemu tražio se neprijatelj. Jača socijalizam. Svakoga treba uhoditi i kontrolisati. Sve zavisi od volje vlasti, da li će te proglasiti neprijateljem. Uzroke treba tražiti u vremenu, društvu i politici.
Ilija je uključen u igru preko koje želi da se rehabilituje. Doživeo je moralnu (etičku) i psihičku krizu.
 

Нема коментара:

Постави коментар