понедељак, 7. јул 2014.

Struktura razgovora i teksta...

22. 4. 94.

Prilikom upotrebe jezika i kroz međusobno povezivanje reči u rečenicama i povezivanje samih rečenica, ostavruju se veće komunikacijske celine. Takva realizacija jezika u veznom govoru naziva se DISKUS. Diskus je osmišljeno povezivanje jezičkih i misaonih sadržaja u procesu izlaganja.
Svaki razgovor predstavlja vezani govor i čini jedan diskus. Pritom, do izražaja dolazi poznavanje pravila o upotrebi jezika, ali i poznavanje nepisanih pravila i opštenja i ponašanje u razgovoru. Tako sagovornik zna kada će početi sa pričanjem, kada će napraviti pauzu i dopustiti uključenje drugog, kako dati znak da dobro prati sagovornika. To su i prateće pojave govora - mimika i gestovi. Svaki razgovor podrazumeva učtivost i saradnju. Strukturu razgovora čine:

1. kvalitet - proverenost, iskrenost, istinitost;
2. kvantitet - znati šta reći i koliko pričati; ni malo ni mnogo;
3. odnos prema temi - govoriti direktno o onome što je predmet razgovora, a ne ono o "desetom";
4. način govorenja - jasno, bez okolišenja i dvosmislenosti, sređeno, dinamično;

To su sve konvencije da se ne bi govornik pretvorio u gnjavatora ili u onoga kome se ne bi moglo verovati. To su konverzaciona načela, bez kojih nema dobrih sagovornika i pravog i valjanog diskusa.
Tekst je proizvod, ishod ostvarenog diskusa: To je nadrečenična celina, veća ili manja, koja se ostvarjuje uvek iznova u procesu jezučke komunikacije. Tekst karakteriše organizacija i logika, smišljenost što mu obezbeđuje jedinstvo, celovitost i povezanost ili koherentnost. Ta koherentnost se ostvaruje pomoću tzv. komunikacione kohezije: intrepunkcije, elipse, anaforske kohezije ili upotreba zameničkih oblika. Pomoću vezivnih elemenata ili konektora, kao što su: međutim, uostalom, prema tome, naprotiv. 

28. 4. 94.

GOVORNIŠTVO

1. službeni razgovor (poslovni)
2. anketa
3. intervju
4. okrugli sto (polemike)
5. uvodna reč: nagoveštava temu skupa, pozdravlja, ko su gosti
6. izjava: daje se na zvanični zahtev, službenog i javnog karaktera
7. diskusija
8. voditeljstvo: vodi kviz, priredbu (najsloženiji oblik) 

Нема коментара:

Постави коментар