уторак, 8. јул 2014.

"Tihi Don" - Mihail Šolohov...

Roman o kozacima i njihovom životu, običajima, verovanjima. KOZACI - kmetovi, koji su bili vezani za zemlju spahija. Bežali u nepregledne stepe da bi sačuvali svoju samostalnost. Delili su stepe, zadržavali tatarske najezde. Vodili borbe sa Turcima, stvarali svoj svet i svoju autonomiju. Reku Don veličali. Ona ih je napajala, hranila. Saživeli su se sa njom. Stepa je majčica, a Don baćuška. Don - decenijama teče i ispisuje sudbinu Kozaka. Sve je oko tihog Dona, a u prvom planu su Kozaci i njihova etnologija, običaji, verovanja. I život je tiho proticao sa sitnim događajima i malim radostima. Plavo nebo iznad stepa. Prostoru su se predali i bez njega ne mogu. Ponosni na Pugačova, Suvorova, na velikane, cara. Brane ono što imaju živeći sa tradicijom.

I-IV deo

Oslobodilački rat protiv sila koje kidišu. Tu je i Grigorije Melehov.
Prokofije vratio se iz turskog rata i doveo je Turkinju. Ona je bila iz drugog sveta, zatvarala se u kuću. Sredina - intrige, pobuna. Jednog dana ja  i napadaju. Nazvali je čak i vešticom. Ona rađa dete i umire. Ženi se Kozakinjom i dobija dva sina (sina Petra i Grigorija i Dunjaška). Grigorije odlazi u vosjku. Počinje nemačko-austrijski rat. Dobio je dosta zasluga - krst Sv. Đorđa i svoj puk. Bio je ranjen 13 puta. Dobio 4 krsta Sv. Đorđa. Kozaci pred kraj rata se zamaraju. Nisu hteli da ratuju van granica Dona. Masovno napuštaju front. Vraćaju se i počinje građanski rat. Boljševici - crvenoarmejci i beli. I Grigorije će opet biti na pogrešnoj strani. Pridružuje se boljševicima. U bolnici se sreće sa Kozakom koji mu priča o boljševicima. Jedan od oficira će ga i pokolebati. Bezemljaši se bore za hleb, a mi treba da se borimo za mir, a mir ćemo imati ako budemo imali autonomiju. Grigorije nailazi na omalovažavanje. On menja mišljenje. Oficiri ga obezvređuju i prebacuju mu što je bio sa bolješvicima. I on odlazi opet u bolješvike, ali oni mu ne veruju. Pretili su mu prijatelji, čak i zet. Vraća se u selo. Umro mu otac, Natalija (jer je htela da ubije dete u sebi; dete ostaje, a ona umire). Dunjaška se udala za Miška. Miška mu preti, progoni ga i Grigorije želi da pobegne sa Aksinjom. Nju ubijaju, a on odlazi u bandu koje plajčkaju seljake. On se predaje vlastima, pre nego što je donet zakon o amnestiji. TRAGIČNA LIČNOST - nije bio karijerista, ideološki obojen i zaslepljen. Veliki junak, neustrašiv, predan borbi. Sebe nije osmsilio u tom kolebanju. Nije bio pljačkaš i na intimnom planu promašen - zaljubio se Aksinju (otac je silovao, a majka i brat ga ubijaju. Udaje se. Stepan je tukao, smatra je za grešnicu. Život bez lepote). Grigorije - prvi put se očarao kada ju je video pored Stepana kako leži. U početku ona se bojala veze. Bio je mlađi od nje, ali Grigorije je bio uporan. O Aksinji i Grigoriju - susret na Donu. U početku tajno su se viđali. To saznaje i njegov otac. Bila je to velika bruka. Stepan još u vojsci saznaje o tome. Grigorijev otac namerava da ženi Grigorija. Ženi ga Natalijom, koja je hladna, neprivlačna. Natalija se vraća kući. Grigorije odlazi sa Aksinjom u Jagodno. Blizu je i služba. Pantelej im dolazi u posetu i donosi mu opremu. Natalija dolazi kod Aksinje i moli da ostavi Grigorija, ali ona neće. Grigorije odlazi, a Aksinja ga vara sa Listincki. Ćerka joj umire. Grigorije dolazi u Jagodno i napušta Aksinju i vraća se Nataliji.

GRAĐANSKI RAT

Dolazi do rascepa između oficira i Kozaka. Jedini cilj je da sačuvaju mir i svoju zemlju, da slobdono obrađuju stepe. Neki su videli u crvenim nešto novo (Miška i Koševoj). Dolazi do bratoubilačkog rata. Gorela su sela, deobe i cepanja bića, nabijene glave.

TIHI DON

I DEO

1.Opis Grigorija. Otac je otkrio njegovu vezu sa Aksinjom. Sviđala mu se još kao mladiću. Jedno jutro otišao je da probudi njenog muža Stepana. Susreli se se i na Donu. On joj u razgovoru nagoveštava svoju ljubav. Bio je mnogo slobodan. Drugi susret je kada love ribu po nevremenu. Sedeli su u senu, po kiši. Pokušao joj je da se približi, ali mu nije dala. Kad su se sreli na Donu osetila je da je nešto vuče Griški. Bila je vesela zbog njega. Odlučila je da se viđa s njim. Aksinja išla po kosidbama. Satlno mu je bila pred očima. Ona ga je privlačila, ali ga je gledala mrskim pogledom. Ona se plaši te veze, ali ga je ipak volela i želela. Posle kosidbe ona se promenila. Zavide joj žene. Bila je ponižena. Svi su saznali u selu. Oni tu vezu nisu krili. Pantelej je čuo i odlazi kod Aksinje, a ona bestidno govori mu sve oči. Otac je odlučio da ga ženi. I Stepan je čuo. Aksinja i dalje uživa u ljubavi, ali se plašila. Dolazi Stepan, tuče je. Prose Nataliju. U početku Aksinja je bila ravnodušna, ali je htela i da ga odvarti. Grigorije prizanje Nataliji da je ne voli. Aksinja je trudna i odlazi sa Griškom da žive u Jagodno. Grigorije čezne za selom. Aksinja se porodila, a Griška odlazi u 12-i puk. Priprema se rat. Natalija dolazi kod Aksinje. Umire Aksinji ćerka, a ona vara Grigorija sa Litinckim. Griška dolazi i to saznaje i napušta Aksinju.

III DEO

Nemci ušli u krajinu. Ustanak donjo Donaca protiv boljševika. Prvo su bili zajedno, pa se razišli. Grigorije bio u crvenim, a Petar postao oficir. Grigorije oseća prezir prema Petru. Ne može da se snađe u ratnom vihoru. Kad je video da crveni pljačkaju i pale, napušta ih. Listincki se ženi, a Aksinja napušta kuću. Stepana su zarobili. Vratio se iz Nemačke. Aksinja mu se vratila. Kozaci su pljačkali po selima, a Grigorije je protiv toga. Bio je protiv rata.

IV DEO

Natalija trudna. Umire. Danjuška se udala za Mišku. Aksinja biva ubijena dok je bežala sa Grigorijem.  

 

Нема коментара:

Постави коментар