уторак, 8. јул 2014.

"Gospoda Glembajevi" - M. Krleža...

O M. KRLEŽI

Krleža je stvarao između dva svetska rata i posle rata. Živeo je od 1893 do 1982. Kao čovek velikog znanja i velike energije, pokretao je i uređivao časopise "Plamen", "Književna republika", "Danas", "Pečat". Pisao je poeziju, novele, drame, romane, eseje i polemike, putopise. Sa poezijom počinje 1917 kada objavljuje svoje simfonije i poeme: "Pan", "Podne", "Suton", "Noturno". Objavljuje "Pjesme" u 3 knjige: "Liriku", "Balade", "Petrice Kelempuha(?)" (na kajkavskom) 1936 i "Pjesme u tmini". Knjiga ratnih novela, nosi naslon "Hrvatski bog Mars" u kojoj se posebno izdvajaju bitka kod "Bistrice Lesne", "Baraka 5B" i  "Cvrčak pod vodopadom". Sa temom iz I svetskog rata su mu i drame: "U logoru", "Vučjak" i "Golgota". Pre ovih drama napisao je i nekoliko čisto ekspresionističkih dramskih ostvarenja: "Legenda", "Aretej", "Adam i Eva". Romani: "Povratak Filipa Latinovića", "Banket u blitvi", "Na rubu pameti" i "Zastave". Polemička knjiga "Moj obračun s njima" i "Dijalektički antibarbarus" u kome polemiše sa predstavnicima socijalne literature između dva rata, braneći književnost od  uprošćavanja i banalizacija.
Krleža je posebno poznat po ciklusu o Glembajevima, a koji čine 11 novela i 3 drame: "Gospoda Glembajevi", "Leda" i "U agoniji". Glembajevi su prikazani kao povorka od nekoliko generacija, čije je početak registrovan sredinom 18 veka i doseže do 30-ih godina ovoga evka (20 veka). U I generaciji oni su bezimeni, siromasi, svet sa blatnjavih njiva. Oni su svoj dolazak nagovestili pljačkom i ubistvom (Prvi Glembaj je ubio zlatara u jednoj šumi). Počeo je kupovanje njiva, vinograda, vodenica da bi došli do rudnika i postali industrijalci, osnivači banaka, ljudi od ugleda i na velikim položajima. Njihov prosperitet su: bezobzirna otimanja, pljačke, ubistva, ukartko - kriminal. Oni su postali mračna povorka koja iz blata preko zločina i laži se domogla profita i gospodskog života. Pisac kaže da je to "kretanje iz tmina u svijetlost". Nakon tog punog zamaha koji je došao sredinom 19 veka, započeće i njihov pad, materijalni i psihološki. Započeće degeneracija kada oni sada stupaju u međusobne obračune, kada završavaju na klinikama ili izvršavaju samoubistva. Tako Glembajevska krv čije je svojstvo agresivnost, bezosećajnost i nemoral, poprima obeležje bumeranga i postaje zla krv, koja razara sve što je Glembajevsko. Jedna od drama koja govori o sumraku Glembajevih je i "Gospoda Glembajevi". Drama je intelektualna konstrukcija i pripada drami u užem smislu. Ona se bavi lomovima među ljudima, ali i samim ljudima. Građena je na oštrim sukobima, koji vode do samorazaranja. Radnja se odigrava 1913 i u jednoj noći. I čin u vremenu od jedan posle ponoći do pola tri. Radnja II čin od 2.30 do 3.30 i radnja III čina oko 5 izjutra. Glavni likovi su: bankar Ignjat Glembaj (69 godina), Baronica Kasteli (njegova II žena, 45 godina), sestra Anđelika (Beatriče), Leoneova snaja, Leone, udovica najstarijeg Glembajevog sina Ivana, advokat Puba Fabrici i sveštenik Zilberbrant.

"GOSPODA GLEMBAJEVI"

I ČIN

Leone dolazi posle 11 godina, radi jubilarne proslave firme. Neurotičan. Mutno-nagonsko, iracionalno. Beatriče - kaže da je sve tamno.
Prvi blok je razgovor Leona i Anđelike. Ona je staložena, spokojna. Razgovaraju i gledaju u slike. Govore i o njenom portretu. Velike simpatije prema njoj i čistoti njene duše. Drugi razgovor - kada dolazi Fabrici i Zilberbrant. (Na principu teze i antiteze dolazi do verbalnih duela). Hvale Glembajeve, njihove karaktere. Kriminal, otimačine, pljačke. Istorija Glembajevih - Ludviga se utopila zbog slikara, Glembaj izvšio ubistvo trovanja. Treći razgovor - kada dolazi Puba dolazi i Ilija Glembaj i čitaju aferu o gospođi Kasteli. Puba advokat terba da ih oslobodi i nađe pravno rešenje. Leone još više reaguje i stvara kod njega psihološki naboj i izriče osude gospođe Kasteli. Razilaze se. Ostaje Leon i Zilberbrant, a Leone govori da baronica spava sa sveštenikom i da je išla sa nekim siromahom. Glembaj je to čuo i to je povod za II čin. Oblačno, grmljavina.

II ČIN

Munje, gromovi. Leone se sprema da ode i napusti dom. Dolazi Zilberbrant i traži da od Leona da porekne ono što je rekao. Dolazi i Glembaj. Zilberbrant odlazi. Leone i Glembaj razgovaraju. Udara sina posle istine koju mu je Leon sasuo u lice. Leone govori da je spavao sa baronicom. Glembaj umire.

III ČIN

Započinju priču o smrti Puba, Fabrici, Zilberbrant. Dolazi Leone. Zvone telefoni. Leone im priča o dugovima. Odlaze, a Leon ostaje sam. Dolazi Anđelika. Ona ga smiruje. Leone - proradila migrena. Dolazi Šarlota (Kasteli) vrišti i izaziva Leona. On ustaje i ubija je makazama. Sada nestaju munje, kiša. Umor i klonuće u ljudima. Cvrkut ptica.

LIK LEONA (38 godina)

Sin Ignjata Glembaja. Slikar, intelektualaca, nervozna osoba. Otišao od kuće posle majčine smrti i vraća se posle 11 godina. Ne voli oca, plaši se njegove ruke. I zbog gospođe Kasteli je otišao. Gaji mržnju prema Kasteli, jer je ona došla na majčino mesto.  Ona oko sebe sve šarmira i osvaja i poništava sve vrednosti. Leon je hteo da pobegne od te krvi, a vratio se zbog dragih likova - Anđelika (Beatriče). Razume se u slike, sa znanjem raspravlja. Konstrukcija njegove rečenice je izgrađena. Migrena se javlja i bolovi u glavi javljaju se kada Zilberbrant i Fabricio izriču laž i licemerje. On je kritičar. Sreće se ironija koja je izraz nemoći i intelektualnosti. Svoje replike emotivno boji i to negativno: kada govori sa Zilberbrantom i kada je u sukobu sa ocem. U njegovom ćutanju ogleda se to glembajevsko. Kinji i prkosi ocu. Neodoljiva želja da mu sve saspe u lice i to je glembajevsko. Mržnja prema ocu kada govori ocu da je spavao sa baronicom. Leone nije uspeo da se oslobodi glembajevskog - na kraju u rastrojstvu i pomračenosti uma ubija baronicu. Bio je svestan da će biti žrtva glembajevskog u sebi. To je nasleđeno i genetsko.

GOSPOĐA KASTELI

Sa 12 godina postala uličarka, lutalica. Imala brak sa baronom Kasteli i postaje baronica. Pre braka sa Glembajom - njegova porodica je to osećala - kupio joj trospratnicu i to je dotuklo Leonovu majku. Dobijala je nakite, skupe stvari. Bila je bezobzirna, kad je došla na sahranu Leonove majke i stavila krzno na svoje kuče - njena negativna strana i kada je odbila ženu bez vizitkarte. Cilj joj je da uspe i ima dosta novca. Lepa je i duhovita. Ne ide za razumom, već ide za instinktima, nema granice, gubi dostojanstvo. Zavela i šarmirala sve, od činovnika do Leona. Sve potčinila sebi. Rasturila jednu porodicu. Kad saznaje da je izgubila novac - dostiže bes vrhunac. Pokušava još jednom da zavede Leona, nalazi ga sa Anđelikom i vulgariizuje ih i banalizuje. To je ta njena kleveta. Leone je ubija. Svirala je i klavir. 
 

Нема коментара:

Постави коментар