среда, 9. јул 2014.

Simbolizam...

Potiče od grčke reči SIMBOL što znači ZNAK, ZNAMENJE. Simbol je nešto što je dato u spoljnom svetu, što se čulom doživljava, ali što treba da se shvati u jednom širem smislu, zbog čega se i kaže da je simbol ZNAK, ali i IZRAZ (nosi neki smisao; npr. TVRĐAVA - građevina, ali i simbol zaštite i otpora; KRUG - večnost; BELA BOJA - čednost; CRNA BOJA - žalost; CVET - mladost i lepota; REKA - život koji otiče). Simbol uvek na nešto upućuje ili asocira. Simbolizam se kao pravac javlja u Francuskoj u drugoj polovini 19 veka. Preteča simbolizma je ŠARL BODLER, čija se zbirka "CVEĆE ZLA" javlja 1857. Manifest simbolizma napisao je ŽAN MOREAS i objavio ga 1876. Na pojavu simbolizma uticalo je nezadovoljstvo svakodnevnim, urbanim ili gradskim životom i nezadovoljstvo realističkom književnošću.

OSNOVNE KARAKTERISTIKE 

1. Begstvo od stvarnosti koja se nudi kao surova, zaprepaščujuća i dosadna
2. Pesme nastanjuje samoća, tuga i pesimizam. Bolest duše i smrt, zbog čega su simbolisti nazvani i "ukletim pesnicima"
3. Težnja ka sanjerenju u misticizmu
4. Metafora i simbol postaju oslonac svakog pevanja
5. Teži se nejasnoći u pevanju - ništa se direktno ne kazuje (Malarme: "Nazvati jednu stvar jednim imenom, znači uništiti 3/4 uživanja u pesmi")
6. Težište na muzikalnosti i lepoti stiha
7. Poezija je i reč i muzika i boja
8. Pejzaž u pesmi postoji da bi se dočaralo stanje duše. On je ogledalo duše: u sebi nosi tugu, veselost ili patnju
9. Osnovno načelo je "umetnost radi umetnosti"
10. Svojstva simbolizma najbolje je izrazio POL VERLEN u svojoj pesmi "PESNIČKA UMETNOST" kaže: "Muzika pre i iznad svega... Reči mutne i nespojive... Da se nejasno s jasnim spaja... Hoćemo prelive svega toga, ne boju, samo prelive... San na san
11. Predsatvnici simbolizma: Šarl Bodler, Pol Verlen, Stefan Malarme, Artur Rembo, Ipzen, Meterlik, Aleksandar Blok, Rilke.

ŠARL BODLER je preteča simbolizma. Jedan od najvećih UKLETIH PESNIKA, koji je utro put evropskoj modernoj poeziji. Pesnik prkosa, nemira i očaja. Najveća ostvarenja: zbirka "Cveće zla" objavljena 1857, zbog koje mu je suđeno. Objavio i knjigu pesama "Splin Pariza". Živeo od 1819-1867.
Pesma koja upućuje na poetiku simbolizma i otkriva suštinu njegovog pevanja je pesma "VEZE" (skladosti). Pesma je ispevana u formi soneta, a za predmet pevanja ima prirodu i skriveni smisao koji pesnik nalazi u njoj. Pesnik je očaran njome. Ona mu se nudi kao hram, ogroman i veličanstven, sa čijih živih stubova (stabla, rastinje, drveće) sleću "MUTNE REČI", nejasne reči u svom značenju i sve što je u tom "HRAMU" sve je simbol. Utisak je pesnika da se kreće kroz šumu simbola. Simbol je ono što oko vidi. Simbol je i zvuk i miris i sve se to sliva u "JEDINSTVO, MRAČNO, DUBOKO" i "OGROMNO KO NOĆ I SVETLOST". I boje imirisi i zvuci traju u nekoj bliskosti ili srodnosti, u nekoj vezi koja stvara neizemrno prostranstvo harmonije, bez obzira što su tako različiti i jedni od drugih odudaraju. Ta raztlika u prirodi kao da se poništava na planu celine. Na njima se upravo grade svi zanosi naših čula i našeg duha, koji u tom izobilju i beskraju, nalazi podsticaje za svoje snove i analogije, tj. za otkrivanje sličnosti i poređenja, za sveže pesničke slike i skrivena jezička značenja.

ALBATROS

U letu:
-silan
-kralj neba
-krilati putnik
-prekrasan
-vladar oblaka

Na palubi:
-nevešt
-trom
-sputan
-mali
-smešan
-uklet
-džinovska mu krila smetaju da hoda, da se snalazi

PESNIK, kada stvara je kao albatros  u letu, a kada je  u društvu izgleda kao albatros na palubi. 

Нема коментара:

Постави коментар