уторак, 1. јул 2014.

"Bašta sljezove boje" - Branko Ćopić...

(1970) objavljena i za nju je dobio "Njegoševu nagradu". To je njegova poslednja zbirka. Sve se svodi na jednu situaciju, jedan tren. Sve je efemerno. Sastoji se iz 3 dela: Jutra plavog sleza, Nesmireni ratnik, Dani crvenog sleza.

Dragi moj Zijo - ubijen u Jasenovcu i pisac razmišlja o njemu. Seća se dana, koje je provodio sa njim. I on i Zijo su tu i gledaju na Granadu i sećaju se Lorke. Ćopić je pisao ovo delo u strahu i slutio je apoklaipsu koja će doći. Predvideo je ono što će se desiti u Bosni. Mnogi su odvedeni, a grob im se ne zna. Ono što je slutio za stolom ispunilo se. Sva naša sećanja vezuju se za pitome starce i njihove bajke. Rat nije uspeo da iskoreni sećanja na detinjstvo, koje je odisalo toplinom i koje je bilo ispunjeno ružičastim bojama. Sačuvan je dlan iz detinjstva. Može ubiti telo, ali ne može ubiti sećanje.

Bašta sljezove boje - priča o dedi Radu koji nije poznavao boje dobro. A i Barnko je ispao smešan u školi kada je rekao da je vuk zelene boje. Ova priča nosi jedan bogat podtekst. Deda je želeo da sve bude po njegovom, da njegova reč bude prva i poslednja. Iz svega toga izbija despotsko. On hoće da na svoj način da projekciju sveta. On svet gleda svojim očima, a drugi mu to narušavaju. On je bežao od konstantnog i predmetnog sveta koji traje decenijama. On želi da taj svet drukčije imenuje. On želi da ih natera da i drugi pokušaju da otkriju nešto novo.
 
6. 12. 93.

Kuća i zavičaj uveliko su prisutni. Oni štite i utopljavaju. Kuća je jedno pamćenje, sećanje. Zavičaj to je sigurnost. Oni tu sebe osmišljavaju. Odlazeći iz njega oni ga gube. Tu im je najsigurnije. U pohodu na mesec, Rade doživljava Petrarčin (?) postupak kao suludost. Kada su se popeli na breg došlo je do otrežnjenja, ali se nada i dalje ne gubi. Mesečeva svetlost obasjava i duhovnu stranu Bajinog bića. Integrisanje sa prirodom i životom. Nesmirenost teži da pobedi tu sputalost. Sve se upoređuje sa onim što je poznato. Koliko se stari, to menja detinjstvo na mapi sećanja. Život i bašta menjaju boju. Sada je crvena bašta (rat).


8. 12. 93.

Нема коментара:

Постави коментар