субота, 4. април 2015.

Čiča Gorio...

ČIČA GORIO

Obogatio se prljavim špekulacijama, fabrikant rezanaca, tih i neugledan starac, dopušta da mu se svi smeju. Povučen, predan svom poslu i porodici, odgurnut u starosti od svojih kćeri i zetova. Simbol očinstva, pun beskrajne i slepe ljubavi prema ćerkama. Stanari pansiona Voke misle da je Gorio stari razvratnik, koji sav novac troši na žene. Oni misle da je ta strast razorna. Međutim, ona je plemenita. Jedino Rastinjak veruje u njegovu čistotu, a Votren naslućuje njenu dubinu. Otkrivajući postepeno Goriovu tajnu Rastinjak se sve više divi očinskoj ljubavi i poštovanju, ali divljenje ustupa mesto sažaljenju u kome ima i užasavanja, jer za Goria osim ljubavi prema ćerkama ništa ne postoji. Njega se ne tiče što će brat G. Tajfer poginuti, i što će Votrena uhapsiti. Njegova ljubav je sebična i tiranska. Izgubio je osećanje ljudskog dostojanstva, ne samo da kao najnežniji "ljubavnik" vreba svaki korak svojih ćerki, već iznajmljuje i luksuzan stan za ćerku i njenog ljubavnika, blažen i pun sreće što će viđati bar jednu. Očajan što im ne može pomoći, spreman je na sve, pa čak i na ubistvo. Pun je gneva i čak opasniji od Votrena.

VOTREN

Buntovnik, odbacuje zakon. On nije običan prestupnik zato što se ogrešio o zakon, već on ne priznaje te zakone i zato ih krši. Votren ruši Rastinjakove iluzije On je čovek oštre pameti i velike fizičke snage, neobičnog prodornog pogleda u kome ima nečeg demonskog. Demonske su i njegove reči kada nagovara Rastinjaka da bude njegov saučesnik u zločinu. Njegova vizija sveta je mračna, a razlozi puni cinizma. On nije čovek bez morala. On veruje u muško prijateljstvo i uživa veliko poverenje svojih drugova robijaša i oni znaju da im je novac na sigurnom. Njegov moral je izvitoperen, jer su za njega pljačka i ubistvo normalne stavari. To je moral razbojnika i ganstera. On sebe zove i Žan Žak Rusoom koji tvrdi da je privatna svojina krađa. Votren smatra da može igrati ulogu sudbine i ispravljati nepravde. On ne veruje u ljude, niti u promenu u društvu. On je i osećajan i nije uvek u stanju da postupa prema ličnim uverenjima. Zbog naklonosti prema Rastinjakovu on oprašta njegovu neposlušnost, što bi drugom teško oprostio. Osećanje preovladava razum u trenutku hapšenja - umesto da poriče i ćuti, on sa ponosom otkriva svoju pravu ličnost robijaša.

 RASTINJAK

Ikao plemić on je siromašan i njega očekuje teška životna borba. Da bi se izborio za svoje mesto pod suncem on želi da uspe u životu, da stekne slavu, novac, ljubav. Pun lepih snova došao je sa svoga juga da studira pravo u prestonicu, da poštenim radom stekne ugled i imanje ne samo sebe radi, već i da bi pomogao svojoj velikoj porodici koja živi u oskudici. Njegove iluzije iščezavaju pred prizorima iskvarenosti pariskog društva u kome su novac i moć sile koje ulivaju poštenje. Votren mu predočava skromnu i jadnu budućnost ako se bude posvetio samo radu. Putevi uspeha su: bogato se oženiti ili steći ljubav neke imućne žene. Staviti osećanje u službu ambicije, pogaziti sopstvena moralna načela. Zadivljen luksuzom i sjajem visokog pariskog društva Rastinjak brzo napušta pomisao da mukotrpnim radom dođe do nekog skromnog mesta sudije u provinciji. On želi da uđe u visoko društvo. Ljubav prema Delfini dolazi tek kasnije kao zahvalnost za nežnost i kao spas od pogodbe sa Votrenom, jer u početku Rastinjak želi da osvoji bilo koju ženu iz visokog društva, koja bi mu otvorila vrata uspeha. On prilazi Delfini sračunato posle neuspeha kod njene sestre. Od neiskusnog mladića koji veruje u krupna načela, velika osećanja i ljudsku plemenitost, on se pretvara u zrelog muškarca više skeptičnog nego razočaranog, koji se vešto probija prema uspehu. Pisma koja šalje samo su prvi korak u degradaciji njegove moralne ličnosti. Njemu to teško pada, da traži novac, da bi umirio savest, svečano obećava sebi da će se odužiti. On sebe uverava da je ludo zaljubljen u Delfinu. On joj je prišao iz ljubavi, a ne iz koristoljublja. U njemu ima i istinske plemenitosti: on zalaže svoj sat da bi platio Goriovu sahranu. On se divi Goriovom očinskom požrtvovanju i iskreno žali starčevu gorku sudbinu. On je najsimpatičniji lik romana i moralniji od Goria, kome je jedini cilj sreća njegovih ćerki, makar bila plaćena i nesrećom celog sveta. Njegovi nečasni postupci su opravdani, jer on uviđa da u tom društvu nema rešenja koje bi zadovoljilo i težnje mladog čoveka i morlane norme. Njegova dilema je posledica protivrečnosti. Votren pokazuje da su u nepravednom društvu u kome je novac stvarna vrednost, mogućnost za lično potvrđivanje kroz pošteni rad neznanje, a da slava i bogatstvo pripadaju najveštijim i nejbezobzirnijim.

ANASTAZIJA I DELFINA

Pogrešno vaspitane. Od ranog detinjstva okružene preteranom brigom i ljubavlju, naučile su da budu voljene, ali ne i da ljubav uzvraćaju. Razmažena deca su se pretvorila u sebične ljude.

VIKONTESA DE BOSEAN

Hladna i gorda dama iz visokog društva. U njenoj ličnosti nazire se bolna grimasa nesreće i usamljene žene...  

Нема коментара:

Постави коментар