субота, 4. април 2015.

Koštana - Borisav Stanković...

Koštana - komad iz vranjskog života sa pesmama, melodrama.

I čin

Deskripcija gostinske sobe Hadži Tomine kuće. Sa ulice dopire graja,  svirka. U sobi devojke igraju i pevaju. Vaska kći Arsina, predsednika optštine, poziva Stanu da im se pridruži - kći Hadži Tomina. Vaska i Koca se miluju. Dolazi Stana. Vaska je moli da idu u baštu da pevaju. Stana plače, boji se za brata Stojana. Vaska je teši Čuju se i pucnjevi. Pričaju o Stojanu kako mnogo daje za Koštanu. Stana brani brata. Dolazi Hadži Toma. Ljut, prek, pun jeda, besan, gnevan, viče. Doziva Stanu i pita je za majku, ženu Katu. Stana doziva majku, a muž je pita za sina. Dere se na nju i ona odlazi. Dolazi Arsa. Žali se na sina. Vaska donosi sveću, a Arsa, otac je šalje kući. Toma i dalje kune sina. Arsa brani Koštanu. Ne može da ih smiri. Ne zna kome da sudi. Čak su i K oteli od Arnauta, a Arsa je poslao u Tursku. Toma govori da je ubije. A Arsa govori da će se smiriti kad se uda. A Toma govori da je uda. Arsa govori da ju je tražio Asan Alilov sin, ali ona neće. Sa ulice se čuje Mitka brat Arsin. U sobu ulazi policija. Staršeina govori Arsi da ne može više da se bori sa Ciganima. I govori Hadžiji da mu je sin s K otišao u Sobinu. Veče pada, čuje se pesma. Toma seda na konja i odlazi. Ulazi Kata kune sina. Gata, vrača i moli boga za dobro sinu, jer mu je videla krvav put.

II

Sobina - predgrađe vranjsko. Dopire pesma. Na stepenicama sede Marko vodeničar Tomin i Magda. Marko odlazi do kapije i govori - "Gazda". Ulazi K, Stojan, Salče majka K, Grkljan svirač otac K idr. K peva. Stojan čestita Magdi praznik. Marko ga ljubi u ruku. K pita Magdu za goru. Stojan joj govori da peva. Dolazi Mitka i govori o smrti. Stojan govori K da je ubije, jer je voli, a ne sme. Ona neće dukate, već mu daje. On je pojuri. Mitke joj govori da peva i govori koju će pesmu i hoće da skine mintan, da liči na Redžepovicu i da ga ne gleda. Dolazi Marko i govori da dolazi Hadžija. Stojan hoće da zatvori kapiju, a ne daju mu K i Salče. Dolazi Toma kritikuje Mitka, Magdu i tera Stojana kući. Magda i Mitka mole Tomu da sedne. Seda. Magda ga gosti. K, Salče idr. hoće da idu. Mitka im neda. Oni se boje Hadžije. Toma dopušta da pevaju. K peva. Mitka hoće nove življe pesme. K peva. Mitka joj govori pesmu o Stojanu i Stameni. Toma govori Marku da da Ciganima da jedu i piju i Marko daje novac Salčetu. Salče, Grkljan idr. počinju svirku. Magda pita Hadžiju je li joj oprostio. I Toma primećuje i da je pesma presušila. Mitka govori K da peva. Toma se okreće K, Ciganima. Posmatra je. Toma govori K da ne peva tako silno. A ona sve jače peva, razdraganije. Mitka daje dukat K. Ona ga ustima uzima i daje majci Salčetu. T želi pesmu iz mladosti, a pevala mu je to Salče i pita zna li K tu pesmu i K počinje. Igra oko Tome, uvija se. Toma govori Marku da zovne sve.

III

I slika - Stojan leži, Stana ga obilazi. Stojan samo hoće K i njena usta. Stojan govori Stani da ide. Ona mu govori o ocu. I pošto joj govori da ide, ona odlazi. Dolazi mu majka Kata. Govori joj da ga ne pita i da je kriva što ga je rodila. Čuje se pesma. Dolazi Marko, skuplja postelju i odlazi, a za njim i Stojan. Ulazi Hadžija sa K idr. i govori K koja se pesma pevala kad se ulazilo u njihovu kuću, da mu je sin bolan i mrtav da je, da ženu nikad nije imao, a imao je samo majku. Dolazi Marko i T mu govori da služi i govori K šta da peva. K peva. T govori Marku da donese dukate. T joj vezuje oko vrata i govori joj da peva. K peva. Govori da je to pesma za njega, a ne za Stojana. K peva. Toma kida dukate i posipa je. A K ih daje Marku krišom i on ih odnosi. Dolazi Mitka. Stojan na vratima ljubomorno govori K da ide. T traži pušku i nišani. Stana ga moli da to ne čini. Ulazi Arsa i govori mu da to ne čini i da ne bude kao Mitka. Arsa mu govori da ide kući i Mitka odlazi. Arsa govori i Ciganima da idu. Salče, Grkljan  idr. odlaze. Polaz i i K. Toma joj neda i uperio je pušku na Arsu. Arsa govori K da se napravi da je bolesna. I ona odlazi. 
II slika - Mitka dolazi kući sa Salčetom, Grkljanom idr. i govori im da sviraju njegovu pesmu bola i tuge. K peva. Hoće da se ubije. Ne daju mu. Ulazi Arsa i govori da će on da ga ubije i bije Cigane. Svi beže. Zadržao je Salče i Grkljana. K idr. odlaze. Arsa govori Mitki da će ga ubiti ako ga nađe u mehani i sa Ciganima. I kaje se što ga otac nije ubio. Mitka polazi na majčin grob. Arsa mu neda. Arsa grdi Salče i Grkljana zbog K. Grkljan krivi Salče. Arsa je naredio G da čisti ulicu, a S da uda ćerku za nedelju. A on će dati novac i to za Asana i reče policiji da poruči Asanovom ocu. Salče ga moli da to ne radi i Arsa govori policiji da silom je vode, pa i mrtvu. Salče ga moli i govori da je mlada i da neće pevati. I reče policiji da je vode u zatvor, a kad K budu vodili da je puste.

IV

Ciganska mahala. Čuju se svatovi. Dolazi Kurta ciganski pandur i najavljuje svatove. Kmet im govori da paze na K. Jedva čeka da je odevdu i plaše se da ne pobegne. Iz kuće izlazi K moli kemta, ali on mora. Ona govori da neće da beži. Kmet je teši i govori da je Asan dobar i odlazi. Dolazi Stojan. U daljini čuje se konjski bat. I govori K da pobegne s njim. Ona mu govori da neće. On je iznenađen, zabezeknut. On vadi nož. Ona ga moli. On je pita je li ga bar ikad volela. K govori da nikog nije volela. Čuje se sve jače svirka. Stojan odlazi. Ulazi policija i traži kola, a K govori da će je prebiti ako pisne. Ulaze kola, panduri, Cigani, svatovi. K odlazi u kuću po bošču. Dolazi Mitka i peva i pita policija kuda će i govori da je došao da daruje K. Policija govori jednom panduru da zove predsednika. K moli Mitku da je neda i da je vodi. On joj govori da je to sudbina i želi joj sreću. Dolaze svatovi. Mitka joj ređa novac. Policija govori K da se penje. K govori da će sama. Dolazi Salče uplakana. K je odgurne i penje se u kola. Salče ostaje onesvešćena na zemlji...  

Нема коментара:

Постави коментар