недеља, 5. април 2015.

Hamlet, tragedija - Šekspir...

I čin

Scena prva

Radnja se dešava u Elsinoru na terasi isped zamka. Francisko je na straži i dolazi Bernardo da preuzme stražu. Francisko odlazi, a ujedno dolazi sa Horaciom i Marcelo. Marcelo, Bernardo i Horacije razgovaraju o priviđenju, tj. o duhu i čekaju da se opet javi. I duh dolazi. Oni su ga zapitkivali, ali duh ode bez reči. Ostali su da drhte i veruju da se sprema neki preokret u državi. A tu su već i pripreme za rat. Za sva zbivanja vezuju i predskazanja. Duh opet dolazi, ali sa kukurikanjem petlova nestaje. I odlaze da sva priviđenja saopšte Hametu.

Scena druga

Kralj drži govor. I govori da će norveški kraljević Fortinbras da napadne Dansku i on šalje pismo njegovom stricu i moli ga da Fortinbras ne počinje rat. Laert ima molbu za kralja. Želi da se vrati u Francusku. Kralj se obraća i Hamletu. Tu mu je i  majka. Oni ga mole da se promeni i da ne tuguje za ocem. Kralj mu nudi presto i moli ga da se ne vraća u Vitemberg. Odlaze svi i Hamlet ostaje sam i zgrožava se na pomisao da mu se majka udaje za strica. Dolaze Horacio, Marcelo i Bernardo. Rukuju se i zapitkuju ga otkud da se vrati iz Vitenberga. Hamlet se poverava Horaciu i govori mu da vidi oca u svom umnom oku. Ali, Horacio mu se poverava i govori da je baš sinoć video kralja. Hamlet želi da stražari sa njima i moli ih da ćute o tome. Odlaze Horacio, Marcelo i Bernardo, a  zatim i Hamlet sav u čuđenju.

Scena treća

U sobi kod Polonija u kući rastaju se Laert i Ofelija. Brat savetuje sestru kako da se ponaša u ljubavnoj vezi sa Hamletom. Dolazi im i otac Polonije. Pozdarvlja se sa ocem i odlazi. Polonije traži da mu Ofelija ispriča šta ima između nje i Hamleta.

Scena četvrta

Na terasi su Hamlet, Horacio, Marcelo. Čuju se trube i topovi. Kralj ispija zdarvice i slavi. Dolazi duh. Hamlet mu se obraća i moli ga da mu objasni sve. Duh mu daje znak i poziva ga da pođe za njim. I pored njihovog sprečavanja Hamlet odlazi za duhom. Ali i Horacio i Marcelo odlaze za njim.

Scena peta

Duh i Hamelt razgovaraju. I duh mu govori da mora osvetiti očevo ubistvo. I ispričao mu je kako ga je brat ubio. Duh nestade pred zoru. Dolaze Horacio i Marcelo i mole Hamleta da im ispriča sve. Ali, Hamlet traži od njih da se zakunu. Oni mu se zaklinju i potom odlaze.

II čin

Scena prva

Kod Polonija u kući razgovara Polonije sa slugom Rejnaldom. Polonije šalje slugu u Pariz da mu kudi sina i da motri na njega. Sluga odlazi i ulazi Ofelija i priča ocu da je odbila da se viđa sa Hamletom, a on zbog toga sada pati. Ofelija sa ocem odlazi kod kralja da saopšte njihovu vezu.

Scena druga

Kralj i kraljica su pozvali Hamletove drugove iz detinjstva da ga malo oraspolože. Odlaze Rozenkranc i Gildenster, a dolazi Polonije i govori da su stigle vesti iz Norveške. Polonije izlazi i vraća se sa Kornelijem i Voltimandom, koji saopštava kralju vesti - da je rat sprečen. Odlaze dvorani Kornelije i Voltimand. Polonije saopštava kralju i kraljici da je Hamlet lud i čita pismo koje je Hamlet dao njegovoj Ofeliji. I govori da je Hamlet zbog Ofelije rasturen. Kralj i kraljica izlaze, a ulazi Hamlet i počinje razgovor sa  Polonijom. Hamlet čita, a Polonije ga zapitkuje i pokušava da mu zakaže sastanak sa Ofelijom. Dolaze mu prijatelji, tj. dvorani Gildenstern i Rozenkranc, a Polonije odlazi. Pozdravlja se Hamlet sa drugovima i pita ih šta ih je nateralo da baš dođu u Dansku. Oni mu priznaju da su ih pozvali kralj i kraljica. Oni mu pričaju i o glumcima koji treba da stignu. Dolazi i Polonije i saopštava Hamletu da su stigli glumci. Glumci ulaze. Hamlet govori Poloniju da ih lepo ugosti i smesti. Polonije odvodi glumce, a Hamlet ostaje sa jednim i govori da sutra uveče hoće da mu izvedu komad "Ubistvo Goncaga". Hamlet mu daje i svojih 16 stihova da ubaci i nauči. Glumac odlazi, a Hamlet se pozdravlja i sa Rozenkrancom i Gildensternom i ostaje sam i odlučuje da glumci odigraju scenu koja će ličiti na ubistvo njegovog oca.

III čin

Scena prva

U sobi zamka kralj razgovara sa Rozenkrancem i Gildensternom i govore mu da ne mogu ništa da saznaju od Hamleta. Polonije saopštava kralju da Hamlet želi da i on prisustvuje prikazivanju komada. Dvorani odlaze, a kralj ostaje sa Ofelijom. Odlazi kraljica, zatim i Polonije i kralj. Odlaze. Dolazi Hamlet i susreće se sa Ofelijom. Savetuje je da ode u manastir, a zatim odlazi. Ofelija ostaje i kuka. Dolazi kralj i otac njen Polonije. Kralj vidi da nije u pitanju ljubav i želi da ga pošalje u Englesku. Ali, Polonije predlaže da sa njim razgovara i kraljica, pa ako i to ne pomogne onda da ga pošalju u Englesku.

Scena druga

Dolazi Hamlet sa glumcima i on ih savetuje kako da odglume. Glumci odlaze, a dolazi Polonije, Rozenkranc, Gildenstern, zatim i Horacio, potom kralj, kraljica... Sve se sprema za izvođenje i očekuje se početak predstave. Predstava počinje. Kralj, kraljica - obraćaju se Hamletu. Predstava se komentariše. Kralj i kraljica odlaze, a Polonije zahteva da se predstava prekine. Ostaju sami Horacije i Hamlet. Dolaze i Rozenkranc i Gildenstern i govore mu da se kralj zatvorio u odaje i da je uzrujan A njih je poslala kraljica da razgovaraju sa Hamletom, a ona želi da porazgovara sa sinom. Dolaze glumci, a zatim i Polonije i zove Hamleta da ode kod majke. Odlaze glumci, Gildenstern, Rozenkranc. Hamlet ostaje sam, a potom odlazi kod majke.

Scena treća

Kralj govori Gildensternu i Rozenkrancu da vode Hamleta u Englesku. Oni odlaze, a stiže Polonije i govori kralju da Hamlet ide kod majke, A on se nudi da prisluškuje njihov razgovor i zatim odlazi. Kralj ostaje sam da jadikuje i pada na kolena. Ali, stiže Hamlet - nije svratio kod njega već produži kod majke.

Scena četvrta

U kraljičinu sobu stiže Polonije i najavljuje Hamletov dolazak i potom se skriva iza zavese. Stiže Hamlet. Svađa se sa majkom i ubija Polonija i nastavlja da priča majci o zlu koje je učinila. Dolazi duh. Hamlet joj skreće pažnju na njega, ali ona ga nije videla. Duh odlazi. Hamlet govori majci da će otići u Englesku, ali ona mora ćutati o ubistvu, a on će zakopati Polonija.

IV čin

Scena prva

Razgovaraju kralj i kraljica i ona mu govori o ubistvu. Kralj šalje i Rozenkranca i Gildensterna da potraže Hamleta.

Scena druga

Nalaze Hamleta i pitaju ga za telo. On neće da kaže i želi da ide kod kralja.

Scena treća

Stiže Rozenkranc i saopštava kralju da nisu našli telo. Dovode i Hamleta i kralj mu saopštava da ga šalje u Englesku.

Scena četvrta

U Dansku stiže norveški plemić Fortinbras i moli za prolaz kroz Dansku. Dolaze Hamlet, Rozenkranc, Gildenstern. Hamlet ostaje sam, a potom i on odlazi.

Scena peta

Plemić odlazi i dovodi Ofeliju. Ona peva. Dolazi i kralj. Svi je teše, ali bezuspešno. I ona odlazi. Utrčava plemić i govori da narod želi Laerta za kralja. Ulazi zatim i Laert sa Dancima i traži očevo telo. Dolazi i Ofelija. Razgovara sa bratom, peva i odlazi. Ostaje Laert sa kraljem i zaklinje se da će osvetiti oca i odlaze zajedno.

Scena šesta

Dolazi kod Horacija sluga i govori mu da ima pismo. On traži da ga vode kod Hamleta i odlaze.

Scena sedma

Razgovaraju kralj i Laert. Laert govori da će osvetiti oca. Ulazi glasnik i donosi mu pismo od Hamleta. Glasnik odlazi, a njih dvojica čitaju. Hamlet govori da se vraća. Laert smišlja kako će ga ubiti - namazaće mač otrovom i probosti ga, a kralj predlaže da mu spremi pehar sa otrovom. Dolazi kraljica i govori Laertu da se Ofelija utopila. Laert odlazi, a za njim i kralj i kraljica.

V čin

Scena prva

Razgovaraju dva grobara kako da sahrane Ofeliju. Stižu Hamlet i Horacijo i raspituju se čije to grobove kopaju. Gobar ga ne prepoznaje i on priča o Hamletu koji je poludeo i koji je poslat u Englesku. Hamlet je opazio povorku koja se uputila da sahrani Ofeliju i prilazi grobu da vidi ko je to. Laert ga je opazio i počeše da se rvu, ali su ih ubrzo razdvojili. Hamlet izriče koliko je voleo Ofeliju i odlazi. Kralj šalje Horacija za njim, a potom odlaze i ostali.

Scena druga

Razgovaraju Hamlet i Horacio i Hamlet  mu poverava tajnu, tj. kako je napisao novo pismo i u kome je engleskom kralju ispričao sve o danskom kralju. Dolazi i prekida ih Ozrik dvoranin i saopštava mu da se kralj kladio u Hamletovu glavu i da mu je zakazao dvoboj sa Laertom. Hamlet pristaje na to i Ozrik odlazi. Dolazi plemić i saopštava Hamletu da čeka kralja u dvorani. Plemić odlazi, a HAamlet ostaje sam sa Horacijom. Horacije ga odvraća od boja, ali on neće ni da čuje. Dolaze kralj, kraljica, Laert, Ozrik, noseći vino i mačeve. Kralj rukuje Hamleta i Laerta. Izvinuo mu se Hamlet, a zatim su dobili mačeve. Ispija se vino. Pucaju topovi Počinje borba. Kraljica uzima čašu i ispija otrov, ali nije znala za to. Laert je ranio Hamelta za vreme prekida borbe, a u punom dahu borbe Hamlet ranjava Laerta. Kralj ih razdvaja. Kraljica pada, a Laert je ranjen. Kraljica je jedva izrekla da je otrovana i umire. I Laert pada i govori Hamletu da će i on umreti, jer je ranjen sa otrovnim mačem i govori da je kralj za sve kriv. Hamlet iz besa uzima otrovni mač i probada kralja i daje mu da ispije otrov. Umire i kralj. Umire i Laert. Hamlet ispija otrov i pada. Čuju se topovi. Fortinbrans se vraća iz pobede. Pobedio je Poljsku. Hamlet umire. Dolazi i Fortinbrans i želi da vdii pokolj. Poslanik saopštava vesti iz Engelske. Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi, a Horacio traži dozvolu da svima ispriča šta se tačno desilo. Fortinbrans mu to dozvoljava i naređuje da se tela iznesu...

Нема коментара:

Постави коментар