недеља, 5. април 2015.

Ujka Vanja - Čehov...

A. P. Čehov (1860-1904) - poznat kao stvaralac impresionističke drame Počeo u novinama sa humoreskama, a kasnije njegov rad prerasta u novelistički. Tema koja izbija iz drama je nezadovoljstvo.
Novele - Pismo učenom susedu, Smrt činovnika, Šarene priče (Tuga, Veštica, Lovac), U sumrak, Bezazlene reči, Stepa, Lopovi, Gusev, U izgnanstvu, Mračna istorija, Ćelija bg. 6, Ostrvo Sahalin, Priča nepoznatog, Moj život, Kuća s mecaninom (?), Ogrozle, O ljubavi, Čovek iz futrole, Jonič, U jaruzi, Nevesta, Kameleon, Pismo učenom susedu, Mršavi i debeli, Stepa, Krivac, Dosadna priča.
Drame - Medved, Prosidba, Jubilej, Galeb, Seljaci, Ujka Vanja, tri sestre, Višnjik.
Roman - Dvoboj.

UJKA VANJA

Ovo je impresionistička drama, lirska, bez zapleta i raspleta, bez govora o životu nekakvih događanja. Razvija se na planu unutrašnjeg, psihološkog. Atmosfera - vlada monotonija. Uzrok ovakvom stanju je pasivnost. Ideja, poruka - jedini je izlaz u radu i stvaranju. Radnja se događa na imanju Serebrjakovih, plemići, spahije, viši društveni sloj. Radnja je zapostavljena. Ništa se ne dešava - unutrašnje i psihološko. Psihološka drama, seoska atmosfera, impresionistička drama i ima 4 čina. Radnja se dešava na selu, na spahijskom imanju, plemićko gnezdo, viši društveni sloj. Profesor Serebrjakov imanje dobio u miraz od Vojnickove sestre koje je sada napušteno. Likove upoznajemo na samom početku.

I čin

Radnja pred kućom, dvorište, 15 h. Dijalog Marine dadilja i Astrova. Astrov govori o sebi, o njegovom dolasku pre 10 godina. On poznaje svet, leči ga i pomaže ljudima. Vojnicki priča o Serebrjakovom i govori da on čita, piše, odmara se, budi ih noću, ne zna se ni ručak ni večera, nema reda, 20 godina izučava umetnost i realizam. Jedino ga tašta voli i čita njegove knjige. Vernost njegove žene je lažna. Ona je mlada i izuzetne lepote. Vojnicki - učio, radio, sačuvao imanje i podizao ga, sada jede, pije, spava, bez ideala, smisla, iako ima 47 godina i pita se gde su mu godine prošle.

II čin

U kući Serebrjakovih razgovor - trpezarija. Profesor je reumatičan, oboleo, mrzi sve, ljubomoran na ženu, sujetan, voli uspeh, slavu, egoista. Ćerka Sonja ga ne voli, nisu bliski. Astrov gleda na život, svet, lepotu, voli šumu da sadi i sukobljava se sa Vojnickim, jer Vojnicki seče šume. U I činu Astrovu su otupela osećanja, a sada ga zagreva lepota. Razgovor Sonje i Jelene o Astrovu. Sonja priznaje da voli Astrova, a Jelena ima simpatije prema njemu i Jelena obećava da će razgovarati sa njim. Astrov o Jeleni - lepa, spava, šeta, nema ambicija, njena lepota je jednostavna, čula uspavana, ona očarava Vojnickog, nema moć da reaguje, žena bez osećanja, punjena ptica, neposeduje smisao i volju za akciju, da život osmisli i obogati.

III čin

Drugi deo. U jednoj sobi, kućna atmosfera. Astrov i Jelena razgovaraju. Astrov joj pokazuje slike o prirodi, kontraste boja, životinje. Jelena ga testira da li voli Sonju i on naslućuje da i Jelena ispituje njegovu naklonost prema njoj i priznaje da ga privlači. Nema uvažavanja, ne ceni je. Jelena neposeduje unutrašnju lepotu, samo fizička lepota. Profesor poziva sve na razgovor. Dolazi do nesporazuma između Serebrjakova i Vojnickog, jer Serebrjakov želi da proda imanje, a Vojnicki je na njemu proveo ceo život i to mu teško pada. Vidi egoizam Serebrjakova i to je jedini sukob, talasanje. Vojnicki puca i maši, pokušava i sebe da ubije morfijumom. 

IV čin

Pakuju se i odlaze Jelena i Serebrjakov i sa njihovim odlaskom život se vraća u tokove u kojima je i bio. Sonja nesrećna. Iako dolazi do reda ostaje praznina. Vojnicki - trom, mrzovoljan. Astrov - intelektualniji od Vojnickog i govori da bi propao pored neradnika Jelene i Serebrjakova. Sonja i Vojnicki uzimaju račune. Vraćaju se prethodnom životu...

Нема коментара:

Постави коментар