петак, 8. август 2014.

B. Popović - "Predgovor Antologiji" (1911)...

I Antologija je zasnovana na merilima čiste estetičnosti; pesme su birane po njihovoj lepoti. Antologija predstavlja "Zbirku cveća" novije srpske Antologije u kojoj je svaka pesma lepa; U Antologiji jedna pored druge, iako poznate, pesme se ponašaju kao nove i lepše, no što su dotad bile.
II Lirska pesma je samo ona koja ima osećanja (meka i dublja pesnička osećanja); Pesma nesme da bude hladna i nižih tonova; Osećanje mora biti čisto.
III Pod srpskom modernom podrazumeva pesništvo koje počinje još od Branka Radičevića, jer u njemu vidi pravi početak Srpskog novijeg pesništva; Drugu grupu čine pesnici sa dubljim osećanjem i jačim temperamentom (Jakšić, Zmaj); treću grupu čine pesnici sa maštom i životnom dikcijom (Ilić); Posebnu grupu čini virtuozno ili stilističko pesništvo, sa uglađenošću stihova i najvišim umetničkim oblicima (Šantić, Dučić, Rakić); Posebnu grupu čine pesnici sumnje, nesnalaženja, pesimizma i otvorene ispovesti (Dis).
IV Pesnička merila:
1. pesma mora imati emocije
2. mora biti jasna
3. mora biti cela lepa

1. Delo mora da budi emocije; Emocija mora biti lepa i čista, mora da poseduje jedan viši kvalitet i viši stepen intenzivnosti
2. Delo mora biti jasno, cela pesma jasna; Nejasnost ubija smisao; Od jasnoće zavisi umetnička snaga njenog delovanja
3. Pesma mora biti cela lepa; Nesme biti slabih početaka i završetaka, ni slabih stihova; Pesma mora da je okrugla i savršena, kao zvezda; Pesma nosi savršenstvo u pojedinostima. 

Нема коментара:

Постави коментар