среда, 20. август 2014.

Seobe - Miloš Crnjanski...

Seobe - uzaludnost, praznina. Dominiraju likovi braće Isakovič koji imaju intelektualno obeležje. Preovlađuje objektivni spoljašnji način umetničkog izražavanja. Evocira istorijsko razdoblje, istorijska vizija. Vuk Isakovič ima istorijsku boju, istorijski tip, putuje. Istorijsko-psihološka dimenzija. Vuk pravi neku vrstu životnog bilansa u koji dolazi i smrt njegove žene Dafine. Vukovo ratovanje i  Vukova porodična drama. Vojnička i porodična sudbina, besmislenost čovekovog postojanja. Životom upravlja nema i nemilosrdna sila i apsurdna. Protiv svoje volje i na tuđi račun ratuje. Smrt Dafine je protiv njegove volje. Zvezda - uzaludnost, nebesko, literarni rekvizit (zvezdano i uzvišeno). Obavezno i čežnja za uzvišenim.
I Vuk pod Štrasburom razmišlja o sudbini. Čežnja za nebesima, misao o čistom, vanrednom, zvezdanopm postojanju. Uzaludnost življenja (porodica i vojska). Za Vuka Rusija - obećana zemlja u kojoj se dele činovi, odlikovanja, cveta pravoslavlje, geografsko-istorijsko ovaploćenje beskrajnog plavog kruga u kome je zvezda. Vuk je nesuđeni potpukovnik. Vukov brat trgovac Aranđel - protivteža Vuku, suprotnost Vukova. Vuk želi da se odseli, a Aranđel da se zadrži gde je blago i njegovoe mazge. Razlika oficirksog i trgovačkog mentaliteta.
Vuk - bez volje luta svetom bez svrhe i cilja. Aranđel - ima moć odlučivanja i vladanja ljudima što mu trgovačka veština i umešnost obezbeđuju.
Oficir - simbol nemoći pred sudbinom.
Trgovac - sposoban da ovlada svetom. Oni su i istovetni - Aranđel - polazi mu sve za rukom, ali sudbina - Dafina je jedina žena koju voli, uzela mu je neka tajanstvena sila, svemoćna.
Isti su - kad umire Dafima. Isto su obadvojica ugledali (visoko nebo i plavi krugovi u njima zvezda, strah, žalost). Slični po iskustvu, a različiti po psihološkim i socijalnim odrednicama.
Sve je uzaludno, a neprolazno je samo u ljubavi.
Vratio se Vuk 1745. Ratovao na Rajni sa Francuzima. 
Sfera dubinskog i zvezdanog, ništa nije po našoj volji i želji, svi smo nemoćni.

Seobe (odsupanja)

1. gospoža
Serbija
roždestvo
polk
Isakovič
potpolkovnik

Da bi nas približio minulom vremenu 18 vek. Imaju stilogenu funkciju, evociranje epohe, vremena. Ovi oblici su arhaizmi.

2. plavi krug (konotativna značenja - praznina, besmisao)
zvezda (izraz najviših vrednosti, žižna tačka u svesti, najvrednije, čisto, uzvišeno, snovno, ideal)
reka
Rusija

Uzaludnost, praznina.
Besmislenost čovekovog postojanja.
Životom upravlja nema i nemilosrdna i apsurdna sila. Protiv svoje volje i na tuđi račun ratuju.
Zvezda - čežnja za uzvišenim, za nebesima, misao o čistom.
Bez volje lutaju, bez svrhe i cilja. Ništa nije po našoj volji i želji. Mi smo nemoćni. Neka tajanstvena i svemoćna sila uzima sve. Na kraju ugledali su isto - visoko nebo i plavi krug, a u njemu zvezda, strah i žalost.

Stražilovo - duševno stanje - pesimizam, klonuće. Osnovna misao - prolaznost, smrt. Sve je prolazno i podložno smrti.
Prah - postoji, iščezava, nestaje. Svaki oblik i lepota, čovek prelazi u prah. Zemaljski lelek. Sve je u znaku nestajanja i smrti.
Poeme: Serbija, Lament nad Beogardom, Stražilovo.
Proze: Seobe I 1929, Seobe II 1962, Roman o Donu, Dnevnik o Čarnojeviću, Priča o muškom, Embahade (Ambasade).
Liriku, poeme, priče, roman, putopis (Ljubav u Toskani), drame.
Sumatra 1920 - manifest srpskog ekspresionizma. I celina - čemu teži ekspresionizam. II deo - objašnjava kako je nastala pesma.

Нема коментара:

Постави коментар