субота, 30. август 2014.

Žan Batista Poklen Molijer...

1. Život:
-rođen je 1622
-sin imućnog trgovca, dvorskog tapetara
-naučio latinski jezik i čitao rimske antičke pisce u originalu
-odricanje od advokatskog posla i odlazak u glumce
-13-ogodišnej lutanje po mestima provincije i doživljavanje poniženja u poslu koji nije bio cenjen
-čaln kraljevskog pozorišta pred kraj života
-smrt na pozornici 1673
2. Delo:
Tvorac komedije klasicizma jedan od najvećih pisaca 17 veka
Komedije: Uobraženi bolesnik, Donžuan, Građanin plemić, Tvrdica, Mizantrop, Tartif, Smešne precioze, Učene žene, Škola za žene.
Odlike:
Molijer u svojim delima kritikuje i ismejava narušavanje prave ljudske prirode i mnoge deformacije koje obezvređuju čoveka i ljudske vrline. Ismejao je nadmenost i izveštačenost u ljudskom ponašanju, plitkost uma i duhovnu neizgrađenost, tvrdičluk, licemerje, čovekomrsce i sve ono što je u sukobu sa zdravom ljudskom prirodom.

3. Komedija "TVRDICA"

Tema: tvrdičluk
Likovi: Harpagon trgovac i buržuj, Kleant sin koji voli Marijanu, Eliza kći koja voli Valera, Valer Anselmov sin koji voli Elizu, Marijana devojka koja voli Kleonta, a u koju je zaljubljen Harpagon, Frosina spletkašica, Žark kuvar i kočijaš, Lafleš Kleantov sluga.

I čin: upoznavanje sa likovima i Harpagonovim odnosom prema novcu, razgovor ćerke i sina sa Harpagonom i upoznavanje sa njegovim namerama (on hoće da se ženi lepom devojkom Marijanom, sina želi da oženi udovicom, a ćerku da uda za starog Anselma)

II čin: Kleant želi da pozajmi novac posredstvom Lafleša i nekog Simona, nesluteći da taj pozajmljivač treba da bude njegov otac, susret sina sa ocem i prekori. Dolazak Frosina laskanje Harpagonu i nagovaranje da se oženi Marijanom - njeno lukavstvo da pozajmi novac od Harpagona, Harpagon se pravi da to nečuje i odlazi.

III čin: Harpagon se sprema da dočeka Marijanu na ručak, izdaje uputstva iz kojih se vidi sva veličina njegovog tvrdičluka, dolazak Marijane, Harpagonovo odnos prema njoj i ispoljavanje ljubaznosti Kleonta prema Marijani.

IV čin: Kleont i Marijana traže da ih lukavstvom oslobodi od napasti Harpagona. Harpagon provocira Kleonta da iskaže svoja osećanja prema Marijani. Harpagon kaže da mu je blago iz vrta odneto i nariče.

V čin: rasplet iz kojeg se saznaje ishod Harpagonove igre. Harpagonu vraćaju novce, a on se odriče ženidbe sa Marijanom, Marijana se udaje za Lleonta, Eliza za Valera. Otkriva se da je Anselm otac Valera i Marijane. On će sve platiti tako da Harpagona ništa nekošta.

Ideja: Razobličiti i ismejati tvrdičluk kao manu i ljudski porok koji unesrećuje, obezvređuje i poništava čoveka i njegovu pravu prirodu.

Нема коментара:

Постави коментар