субота, 30. август 2014.

Duško Dušan Radović...

Predstavnik savremene srpske književnosti, više poznat kao dečji pesnik, rođen je 1922 u Nišu. Bio je urednik u dečjim časopisima, na radiju i televiziji. Pisao je pesme za decu, priče i radio igre. Poznata su mu dela: Kapetan Džon Piplfoks (omiljeni dramski tekst), knjiga pesama Poštovana deco i Plavi žaket, TV serija Na slovo, na slovo i Beograde, dobro jutro (tri knjige) koje su nastale u vreme kada je u studiju B svakoga jutra pozdravljao Beograđane duhvitim opaskama i porukama, u kojima je bilo i kritičkog odnosa prema stvarnosti, društvenoj i političkoj.
U svoje pesme i prozu unosio je radost, igru i smeh, ne želeći da po svaku cenu deluje poučno. U ozbiljnom i preozbiljnom on je otkrivao ono što je smešno, što može da zabavi kako decu, tako i odrasle. Umro je 1984, prognan sa radija.
Duško Radović je pisao poeziju za decu u kojoj se sa uvažavanjem odnosio prema deci, ali nikada nije išao za tim da ih po svaku cenu pouči šta je dobro, a šta nije. Umesto pouka kakvih imamo u Zamjevim pesmama, on se opredeljuje za smeh, za igru, za zabavu. Zato i pesme kod njega deluju kao zabava i igra, iznenadna i neočekivana, ostvarena rečima kojima se pesnik često poigrava.

Нема коментара:

Постави коментар