субота, 30. август 2014.

Žanrovi u renesansnoj književnosti...

U renesansnoj književnosti na našem prostoru koja je poznata još kao dubrovačka književnost bili su pristupačni novi književni oblici žanrovi u prvom redu to su: lirska i epska pesma, renesansna komedija, maskerate, pastorale, farsa i binska ekloga.
1. Maskerate su ljubavne pesme nastale u vreme karnevala, svečanosti. Narod je u to vreme igrao, pevao, veselio se.
Muškarci su sa maskama na licu prilazili ženama i izjavljivali u stihovima ljubav.
2. Pastorale - su kraće pozorišne igre u kojima se kao ličnosti javlajju pastiri i vile.
Opisuje se ljubav između njih koju ometaju satiri. U središtu radnje je pastoralni život, život seljaka i pastira, koje odlikuje bezbrižnost, sreća, opšte zadovoljstvo. U pastoralama često se nailazi na alegoriju, često se odnosi na pisca prema gradskom životu
3. Farse - su šaljive igre (jednočinke) često prikazivane na ulicama, u kojima su  ismejavane pojedine ljudske mane: zaostalost, prostaštvo, neprosvećenost, sve ono što se odnosi na čoveka sa sela (kao u Noveli od Stanca). U njima se često javljaju i mitološki motivi (vile, satiri) i muzika. Iz farse se razvila i opereta.
4. Renesansna komedija je najkompleksnija vrsta tog vremena. Ona na komičan način odslikava duh renesansnog života. Likovi i ljudske sudbine su razvijeni po izvesnom obrascu i uvek su tipizirane - oličavaju generaciju ili zanimanje. U renesansnoj komediji javlja se štedljivi otac, kao predstavnik stare generacije koju i odlikuje rad i štedljivost, sin koji je razmetljiv i neodgovoran, predstavnik onoga što je novo, renesansno. Tu su i sluge koje karakteriše pamet i dosetljivost. Oni stoje na raspolaganju svojim gazdama i svoje usluge dobro napalćuju. Kao nosilac radnje u ovoj komediji javljaju se i lake žene (kurtizane) koje teže bezbrižnom i udobnom životu.                                       

Нема коментара:

Постави коментар