среда, 20. август 2014.

Kosta Racin...

Proleterska književnost. Socijalna literatura:
1. Težak položaj radnika. Javlja se između dva rata i pod uticajem aktivnosti koje je započela komunistička partija. Društvo nepravedno. Bude nepravednost protiv društevnog poretka. Šire iluziju gde će svi biti jednaki. Teže novom, progresivnom. Komunistička propaganda.
2. Uticaj oktobarske revolucije (M. Gorki). U osnovi je socijalna, buntovna. Delila svet na stradalnike i eksplataore. Javlajju se pesme, romani, pripovetke. Velika pojednostavljenost, poricanje forme, poricanje estetičkog i težište na sadržaju, temi i poruci. Uprošćavanje literature i umiranje artizma. Stvarana uprošćena slika stvarnosti i unutrašnjih zbivanja. Prvi se pobunio M. Krleža ustaje protiv pisaca koji su hteli da književnost stave u funkciju revolucionalrnog.
Racin - iz grnčarske porodice, inficiran marksističkom literaturom. Piše tekstove, prozu, priče, roman Afio. O filozofskim člancima, o pojedinim piscima. Knjiga Beli mugri - na makedonskom jeziku. 1936 Samobor (?). Piše jezik braće Miladinov. Poezija građena na folklornim jezičkim elementima, uticaj makedonske romanse. Vatroemt - pesma na srpskom, Berači duvana, Lenka, Seoska muka, Na Struga dućan da imam, Dani. Svuda je težak i patnički život. U ratu stradao od partizana.


BERAČI DUVANA

Socijalno težak život. Kantar ne može tačno izmeriti. Nepravičnost, gorko i strašno iskustvo. Strano, otuđuje. Simbol uzimanja, otimanja. Očekuje se sa nadom da će se zaraditi. Kada počne sa merenjem sve iluzije se gube. Muka, znoj, krv. Naporan posao. Ujutru rano pre sunca ide neispavan, izmučen da ga niže. Zatim se ređa, pakuje. Žuta boja se prenosi na njihovo lice. Žuta goščća se javlja u grudima (tuberkuloza). Prašina, nikotin, nehigijenski uslovi. Izvesna je bolest koja razara njihovo zdravlje i odnosi njihove živote. Sve poprima žutu boju. Katastrofa trajanja. Sve prati oluja (mržnja protiv eksplatatora, kletva kao izraz nezadovoljstva, tuga duboka psihološka patnja). Odnos pesnika prema stradalnicima: shvata i razume taj život, ta patnja mu je bliska. Angažovan, oseća i intenzivno sve doživljava i boluje.

Нема коментара:

Постави коментар