субота, 30. август 2014.

"Bakonja fra Brne" - S. Matavulj...

Roman.
Matavulj - majka je insistirala 4 godine u manastiru Krupi (pravoslavnom) kako žive, kako se ponašaju.
Tema iz dalmatinskog života i vezana za jedan manastir franjevački. Govori o katoličkom manastiru, selu dalmatinskom Zvrljevu na kamenu, ogolelom prostoru, zvrlji prazno. Humorno iskazuje rečima, gestovima, pokretima, ali i imenima i nadimcima.
Sveta loza - porodica. Deli se na zaseoke (brzokusi - brzo jedu, halapljivi, zubaci, krkote, imaju razne nazive). Zadržava se na porodici Kušelje (socijalni okvir). Kušelje (dlakav), Čagalje, Šunte. Nešto stoke, nemaština, kamen. Pošten je onaj ko nije ukrao više od 15 sitne stoke. Nema vode, glad, žeđ, nemaština. Samostan manastir Visovac (fratri - puni zdravlja). Iz tih porodica želi da se domognu manastira (najveći ideal). Deca Bakonja, Škemba, Čmanjak i Krivica, Tolica (čerke).
Bakonja - i rastom i snagom višlji i napredniji, nadmeće se u veštinama, majka ga kune. Sebi da izabere  naslednika - fra Brne. Lepo ga dočekuju, odlučuje se za Bakonju - bira najcrnjeg, koga najviše ogovaraju. Prepirka, svađa, tuča, gasi se svetlo, zapevka. Začuđen, jer toliko vode nije video u svom životu (piju vrapci, stoka, vidi galebove, čudi se, svet se nudi kao velika senzacija, dobija šamar što ga osvesti). Vidi nekoliko njih u crnom leže u hladu, velikih stomaka, nepomični. Otkrivanje manastirskog sveta iz dečje perspektive. Preko nadimka otkriva se njihov karakter. Fra tetka, fra srdar prznica, fra naćva. U noć odlaze u selo, piju, imaju ljubavnicu, imaju novac, i to seljacima daju pod interese (zelenaši). Nisu u službi sveštenika. Njihov život je dosadan. Fra Brne voli da sluša muziku. 
I neki hajduk Todorina - došao u manastir gluv kao sluga, pokušava da skoči u bačvu.
II poharali manastir. Bakonja juri, zamišlja sebe kao junaka (megdan), sanjarenje - žestina, silina, dinamičnost. Biće fratar i on je pustio stomak, dobio od pastve da se stara i u dobrim odnosima sa pravoslavnim sveštenicima. Svi su došli nadmeću se u bacanju kamena (kakva sredina takav i fratar). Ikavsko narečje - oslikava sredinu, mentalitet naroda, što uverljivije da bi bilo. Socijalno stanje, humor. 

Нема коментара:

Постави коментар