понедељак, 18. август 2014.

Međuratna književnost ili AVANGARDA...

Avangarda - pre početka I svetskog rata. Heterogena, od mnogo pravaca (dadaizam, futurizam, ekspresionizam, nadrealizam). Mnogo sažima  i obuhvata. Teži da bude nova. Novi doživljaj sveta.
U avangardne pravce ovoga veka spada futurizam. Naziv potiče od reči FUTURUM što znači budućnost, buduće. Prvo se javlja u Italiji, a osnivač je Filipo Tomazo Marineti. Manifest futurizma objavljen je u pariskom listu "Figaro" 1909. Ovaj pravac uslovljen je pobunom protiv svega što je postojeće, tradicionalno, poznato, prošlo. 
Odlike: 
-rušilački odnos prema svemu što je tradicionalno
-slavi se pobuna, odvažnost i brzina
-futuristi su za šamar i udar pesnicom
-za jak i agresivan nastup svuda i u svemu
-izražavaju atmosferu fabrika i mašinizaciju 20 veka
-u mašini i brzini pesnici vide novo božanstvo
Pisali su: "Slavimo čoveka za volanom, rat kao jedinu higijenu sveta, militarizam i anarhizam...".
-u poeziju unose nevidljiv temperament i dinamiku, i jačinu reči
-prezir prma šablonu i svemu što je uhodano, pa čak i prema interpunkciji
-zalažu se za slobodno unošenje reči, za neologizme, vulgarizme i onomatopeje da bi pomoću njih dočarali krike, šumove, huku motora i buku radionice
Futurizam je najveće uporište imao u Rusiji, gde se 1912, ali drugačije usmeren u odnosu na Marinetijeva shvatanja. Ruski futuristi okrenuti su nastajanju novog poretka, zato slave revoluciju i nastup proleterijata, njegovu buntovnost i rušilačku snagu malograđanskog, i rušilačku snagu usmerenu na sve što je malograđansko i buržoasko. Traži se sjedinjenje umetnosti i života. Manifest ruskih futurista poznat je koa "Šamar u lice javnom ukusu" 1912. Najizrazitiji predsatvnici su Majakovski i Hlebnjikov.
 

Нема коментара:

Постави коментар