субота, 30. август 2014.

Milovan Glišić...

GLAVA ŠEĆERA

Fabula - mesta  u delu koja je određuju: susret seljaka Radana sa profesorom univerziteta, kafani i razgovor u njoj, noć i susret sa zagonetnim bićem na putu, slava kod Uzlovića i nejno mesto u priči, prodaja Radanovog imanja i ubistvo. Slika srbijanskog sela s kraja 19 veka. Slika vlasti u delu, stil i jezik u delu M. Glišića.

VEČITI MLADOŽENJA

Pojedinosti koje određuju lik Šamike i mogućnost jedne paralele sa Sofrom

Šamika solidno školsko obrazovanje, umesto životnog aktivizma u njemu preovladava parazitizam kao posledica prevelike razmaženosti u porodici, krajnje stilozovan u odevanju, govoru i maniru, nedostatak konkretnog cilja u životu, oklevao i smetenjak, radije udaje i zabavlja i na tuđu sreću misli, nije posesivan, troši na putovanja, provode i darove, u svemu je dekadent i podseća na biljku iz staklne bašte, zaljubljen u forme života a ne u njegove suštine, njega primamljuje ljubavna igra a ne sama ljubav (ne ide dalje od udvaranja i galantnih komplimenata, nesposoban za velike strasti, sentimentalan i smisao vidi u služenju drugima.

Sofra-Šamika
1. Sofra se hvata u koštac sa životom - Šamika samo defiluje kroz život
2. Sofra hrabro ubija razbojnike - Šamika kapitulira pred najmanjim problemima
3. Sofra se ne odvaja od rada i do smrti ne ostavlja dućan - Šamika nikad ne započinje sa radom i diploma mu služi kao ukras
4. Otac je radom sticao i gomilao bogatstvo - sin ga rasipa na luksuz i razonodu

Šamika-Petar
Šamika ljubimac u kući, novac na njega (...), pravnik, Petar trgovac; Šamika bio u društvu sestara, primao i neke ženske osobine, Petar radio u kafani, kockao se, pio.

Vetar: dva prijatelja, svest, psihološki rascep, zaokret.

Realistička slika srbijanskog sela u pripovedci "Glava šećera" od Milovana Glišića

Srpsko selo s kraja 19 veka, život ljudi, običaji, verovanja, odnosi među ljudima, naglašavanje patrijarhalnosti, pojava novog u liku zelenaša (...) i šta biva sa čovekom u takvim odnosima, raslojavanje sela na (...) i sličnih, jezik u funkciji društvene stvarnosti (ilustrovati primerima).

Нема коментара:

Постави коментар