уторак, 12. август 2014.

Cankar...

Slovenačka moderna: Cankar, Aleksandrov, Kete, Župančić - pesnici, dali pečat slovenačkoj književnosti tog razdoblja. Ivan Cankar se posebno izdvaja, najviše je stvorio dela, različitih žanrova (poezija, proza, romanom, dramom, esejima, člancima). Prva knjiga je zbirka pesama "Erotika", spaljena po naredbi biskupa, jer se smatralo da je jeretička, sablažnjiva, vređa moral, a bila je to ozbiljna poezija. Prozna dela - Crtice - Vinjete. Priče: Sluga Jernje i njegovo pravo, Pavličekova kruna i Dom Marije pomoćnice, Martin Kačur. Drame: Jakov Rudar, Kralj Betajnove, Sluge, Za dobro naroda.
Delo je uslovljeno njegovim socijalnim poreklom (sirotinjska porodica, nemaština). Prekinuo školu u Beču (tehniku). Spoznao sve nepravde i patnje i brutalnosti građanskog sveta, oštru podeljenost između imućnih, sebičnih, bezosećajnih i onih sa periferije (gladnih, propalih). Osvešćenje o ljudima i društvu u članku "Kako sam postao socijalista". Vlastito siromaštvo, težak put, o majci - ispisujući najlepše stranice ljubavi, o proleterijatu, o svetu imućnih, intelektualaca koji su prodani i onima koji gonjeni svojom savešću pokušavaju da nešto izmene. Sukob između siromašnih i imućnih, intelektualaca i nosioca vlasti i moći. Lektirom koju je čitao (filozofija Ničea o nadčoveku - došao preko severnjačkih pisaca). Najviše uticao Ibzen - poznat po delu "Neprijatelj naroda".
Nadčovek u liku Kantora koji volju za moć iskazuje na brutalan način. Sve što je ljudsko i materijalno podređuje svom interesu i želi da bude prvi, najbolji i najveći, da postane kralj Betajnove (unutrašnji imperativ koji ga goni da ne preza od pljačkanja, otimanja, ubistva, zločina). Objavljeno 1920, pripada drami u užem smislu, nosioci radnje su Kantor, student Maks, Francka Kantorova kći, Krnec Maksov otac, Kantorova sinovica Nina. Tematika je iz društvene slovenačke stvarnosti s kraja 19 veka. Tema - Kantorova borba za vlast i moć. Sve započinje razgovorom između Maksa i Francke (informativan je). Otkriva se ljubav između njih, namera Maksa da se bori za istinu i protiv zla koje oličava Kantor. Razlog njegove namere (Maksove) materijalna propast oca Krneca zbog čega je i napustio studije. Krivac za to je Kantor koji ga je prevario i opljačkao. Francka pokušava da ga skrene s tog puta ali ne uspeva. Maks je idealista, a vlastiti interes stavlja na drugo mesto, jer njegova borba je univerzalnija, želi da se bori za pravdu, istinu, spasenje svih siromašnih. Razgovor koji se vodi u nekoliko navratra između Kantora i njega pkazuje da je Maks odlučan iako uviđa da je usamljen i da će borba biti uzaludna, ipak ne predaje se i  ne odustaje. Razgovor otkriva i Kantorovu nameru da dođe do cilja i to na grub i brutalan način rušeći sve što mu se nađe na putu. Na Maksa ne gleda kao na silu već kao na neprijatnost koja ga može dovesti u neprilike. Pokušava i da se nagodi. Daće mu ćerku, dosta novca ali uslov je da ućuti i ode sa Betajnove. Maks ne prihvata to jer bi izneverio i pogazio sebe. Čvrst je u toj želji da razobliči sve Kantorove zločine, ubistvo brata, nameru da Ninu pošalje u manastir i mnogo nedela koja su prethodila svemu tome. Uvidevši da nema sporazuma Kantor mu otvoreno preti da će ga ubiti i uništiti. Na tom oštrom sukobu gradi se radnja drame. Tu je razgovor između Kantora i župnika koji treba da pokaže kako je crkva, a ne samo vlast na strani moćnika i zla. Razlog - Kantor je obećao da će sazidati novi dvorac, i umesto da razobličava tiraniju i zlo župnik se priklanja njegovoj moći. Čovek je u delu u trouglu iz koga nema izlaza. Trougao čine industrijalac, crkva i vlast. Zato se Kantoru ništa i ne događa. On je iznad zakona i običnih ljudi. Kada je ubio Maksa što je i drugima bilo poznato on nijednog trenutka neće odgovarati iako u trenucima slabosti priznaje zločin vlast mu ne veruje. Umesto njega optužiće nedužnog i nevinog Franca iz čije je puške ubijen Maks. Na kraju ove tročinke događa se ono što je Kantor i predviđao - pobedio je na izborima. Sada je postao dvostruki moćnik: čovek koji ima bogatstvo i vlast. Njegova volja za moć je uspela da realizuje Kantorov san da se bude prvi. Na kraju svi prilaze i čestitaju mu. U svima on vidi licemerje, ali nastavlja da ide svojim putem, gazeći preko leševa i tuđih sudbina.
Inetelktualno kompicirana, filozofskih staništa, verbalno (munje, iskrenje, odsevi, sudari, dinamika radnje u rečima koje su jake).  

Нема коментара:

Постави коментар