петак, 20. јун 2014.

Vuk Stefanović Karadžić...

SRPSKI RJEČNIK - Vuk je u saradnji sa Slovencem Jernejem Kopitarom sastavio i 1818. u Beču izdao "Srpski rječnik", koji sadrži oko 27.270 reči. Uz pomoć mladog saradnika Đure Daničića (a pomagao je na skupljanju reči i Branko Radičević) štampao je drugo izdanje Rječnika 1852., takođe u Beču sa preko 47.500 reči. Vukov Rječnik  je delo višestrukog značaja. Uz pojedine reči, data su objašnjenja o nardonim verovanjima, nošnji, flori i fauni, prosveti. Navedene su anegdote, legende, predanja, zagonetke, poslovice, poneki stih iz lirskih pesama, podaci o pojedinim krajevima, narodnoj medicini idr. Rječnik je bogata riznica narodnog jezika, opisa narodnog života, istorije i stvaralaštva. Rječnik je značajniji i po tome što je pisan reformisanom ćirilicom. Vuk je odbacio nepotrebna slova za koja odavno u narodnom jeziku nije bilo glasova, a uveo, na predloge i uz pomoć prijatelja, slova LJ, NJ, Ć, DŽ, Đ, J. Reči u Rječniku su akcentovane i istumačene nemačkim i latinskim rečima (trojezične reči).
Vukov predgovor Rječniku - je naučna rasprava u kojoj on, pored ostalog, dokazuje da osnova književnog jezika može biti samo narodni jezik, jer je jedino on srpski jezik. Ni jedan od dotadašnjih književnih jezika kod Srba (ruskoslovesnki i slavenosrpski - "treći jezik") nije srpski i zato Srbi ni posle hiljadu godina pismenosti nemaju još ni u jednoj knjizi "pravog svog jezika"...
Vuk kao sakupljač narodnih umotvorina - Lirske pesme su se često pevale u određenoj melodiji. Stide se narodnih pesama. Imao je 5 varijanata i on je odabrao najbolje. Slepci, hajduci - prenose pesme. Hiljade pesmi je čuo. Savršeno znao nardoni jezik. Usput je i klasifikovao. Lirske - ženska - ima više osećanja. Muške - junačke - epske. Ženske - bajke - ima puno fantastičnog. Pripovetke m i ž. Običaj. Po svim kafanama, konacima, jataku. 
I podela pesama
II postupak pesama
III junačke pesme
IV mesto rasprostiranja epskih pesama
V koji stvara, koji peva
   

Нема коментара:

Постави коментар