понедељак, 16. јун 2014.

Bogdan Popović (1863-1944) - Predgovor Antologiji novije srpske lirike...

1. Merilo za izbor pesama.
2. Šta je lirska pesma???
3. Zašto je počeo???
4. Osnovna merila za dobru pesmu.
Sorbonski đak, profesor univerziteta, sastavljač Antologije, kritičar, književnik, estetičar, osnivač "Srpskog književnog glasnika"...
Izašla je 1911. Predgovor Antologiji ima karakter programa, poetike, moderne.
1. Merila za izbor pesama su estetičke prirode. Gledao je lepotu pesme i unosio je lepo i karakteristično. Stvorio je zbirku i svaka legenda je dragi kamen. Izuzetno su lepe i u toj bliskosti zvuče na nov način. Izabrane su po kriterijumu. Stvaraju kontest i dodiruju se. U pesmi dominira lepo.
2. Lirska pesma je ona u kojoj preovlađuje osećanje. Nije hteo hladne političke, humorističke pesme, jer nema emocije i punoće. On ide za kvalitetom osećanja, koja su dublja i prefinjena. Meka i dublja pesnička osećanja. Pesma ne sme da bude nižih tonova. Osećanje mora biti čisto, iskreno.
3. Počinje od Radičevića. Nagovestio je srpsku liriku. Mislio je da barokni pesnici nisu pravi, jer nema emocija. Prva emocija je šiknula iz Radičevića. On mu je kamen temeljac. Drugu grupu čine pesnici sa jačim osećanjima i dubljim temperamentom (Zmaj i Jakšić). Treću grupu čine sa maštom i snovima, životnom dikcijom (Ilić). Četvrtu čini virtuozno i stilističko pevanje sa uglađenim tonovima i najvišim umetničkim oblicima (Šantić, Dučić, Rakić). Doneli su novi ukus, modernizvali ritam, stih, dikciju. Rastrojeni su, nemaju harmoniju. Dekadenti, razdrobljeni pesnici, pesimisti. Pesnici sumnje, nesnalaženja i otvorene ispovesti (Dis).
4. Pesma mora imati čistu, dublju, prefinjenu emociju. Mora biti jasna, cela, lepa, finog kvaliteta, na visokom nivou. Nije bio 100% za artizam, već je bio za emociju i formu pesme. Osećanje mora biti toplo, meko i za to je potrebna intensivnost. Nema slabih stihova. Emocija, ritam, zvuk, reč - sve mora biti slika i usklađeno i objedinjeno, da se dobije takva okruglina. Delo mora da budi emocije. Emocija mora biti lepa, čista i mora da poseduje viši kvalitet, viši stepen intensivnosti. Delo mora biti jasno. Cela pesma jasna, jer nejasnost ubija smisao i od jasnoće zavisi umetnička snaga njenog delovanja. Pesma mora biti cela lepa, ne sme biti slabih početaka i završetaka, ni slabih stihova. Pesma mora da je orkugla i savršena kao zvezda i ona nosi savršenstvo u pojedinostima. 
     

Нема коментара:

Постави коментар