субота, 21. јун 2014.

France Prešern - Sonetni venac...

Ima 14 soneta. Venac - zato što je svaki od ovih soneta povezan. Završni stih postao je prvi stih drugoga soneta. Prvi osnet se završava 14 sonetom. Venac od soneta. Dve ljubavi. Prva primarna prema Juliji, koja se otuđila i nije marila za slovenačkim jezikom. Ljubav kao čežnja. Druga je ljubav prema domovini, vreme kada je postojala Karantanija (?) i knez, sve dok Pipin (?) nije je uništio (nostalgija). Vezuje ih bol i patnja. Ljubav prema Juliji nije uslišena. Slobode nema.
Struktura sonetnog venca - ljubav prema domovini i devojci. Bol zbog dve nesreće. Počinje to da odmotava. Niko ga ne razume, ne čita njegovu poeziju. Ali, on se nada da će doći bolje vreme i da će devojke čitati njegovu poeziju. Poezija nije poezija mirisa i cveća. Ona stiže iz predela gde je studen i hladnoća. "Mirisne, rosne ruže poezije" - nema vedrine u pevanju.
Kada bi ona to čitala, došlo bi do raspevanosti. Sve je to setom, tugom i patnjom prekriveno. Ljubav prema njoj prerasta u ljubav prema njoj i obrnuto. Ljubav prelazi u ljubav. Simbol i patnja mogla je da pruži takvu snažnu inspiraciju i podsticaj, jer u bolu biće se pribira, skuplja, energija se svodi na jedno jezgro iz koga izviru misli i ideje. Bio je veliki nesretnik. Studirao pravo. Nije radio. Živeo u nemaštini. Tek pred kraj života, dozvoljavaju mu da otvori malu pravnu radnju. Njegova poezija je puna sumora. Magistrale - majstorski ili umetnički sonet. Sastoji se od svih početnih soneta. Sinteza onoga što je rečeno. Sažimanje svih osećanja. Akrostih - "Slovo ljubve" - Stefan Lazarević. Ime osobe kojoj je posvećeno (Primicovi Julji). Početno završnih ima 14. 3 ponavljanje stihova...

Нема коментара:

Постави коментар