петак, 20. јун 2014.

Aleksandar Sergejevič Puškin (1799-1837)...

Veoma važan romantičar.

CIGANI - sinonim slobode. Jako puno uticaja Bajrona. Kao žrtva prvo će pasti Zemfira i mladi Ciganin kao ljubavnik, a onda Aleko.
Mlad, gord, usamljen - on teži ka slobodi (Aleko).
Slobodu različito gledamo.
Puškin je odrastao pod strašnim uticajem francuskih prosvetitelja. Bio je u progonstvu.
Buntovnik, teži slobodi, ljubavi. Teži za lepotom.
Aleko na kraju shvati.
Apsolutna sloboda i lepota.
Motiv slobode, motiv sna.
Motiv bure i strasti. Motiv ljubavi.
Deda mu je bio Crnac.
 I sloboda i ljubav traže žrtve. Usamljen će na kraju umreti od bola.
Starac otac Zemfirin.
Pesma je tragična, jer se tragično završava.
Aleko je odrastao društvenim životom (građanskim normama).
Cigani ne žele da žive garđanskim životom. Cigani jako malo žive, ali burno.
U Sibiru. Tragično je završio život. U dvoboju je izgubio život.
Sloboda se javlja u dva vida.
Veliki broj pesama peva o selu, Sibiru, stepi, tajgi. Veliki deo pesama su revolucionarne. Bio je prognan od strane Aleksandra I u Sibir. 
Roman - Evgenije Onjegin, Kapetanova kći.
Drama - Boris Godunov.
Tema - Ciganin.

EVGENIJE ONJEGIN - čezne za putovanjima (romantično). Predstavlja ambijent Petrograda iz prošlog veka (19 v.). Stari podaci, koji su veoma važni. Nemci bili vrlo često pekari, lekari. Kapitalizam. Nikad nije mnogo radio, pa je zato mogao da fantazira. Prati ga dosada. Čovek koji ima sve ne ume da ceni ljubav, prijateljstvo. Zbog toga mora postati suvišan. Ne ume da se žrtvuje zbog druga, ljubavnice. "Splin" - engelski izraz, "čamotinja" - naš izraz. Sve mu je bilo dosadno. I žene su mu dosadne. Navikao je da sve čine za njega. Pošto je bio lep, devojke su trčale za njim. Javlja se i pisac paralelno. Javlja se pisac i govori da je jedno vreme bio sličan njemu. Da bude zajedljiv - hladan. Kaje se kada nešto uradi, zajedljiv, hladan. Sećaju se mladosti. E. O. - piše pesnik o sebi. Sve snove i daleke puteve, Puškin će poistovetiti sa Onjeginom. Svog junaka i loše materijalne (?). Sve sreća za nesrećom. Otac umire, pa stric. Sve mu je dosadno. Inspiracija. Pesnik se potpuno odvaja od Onjegina. Pesnik se potpuno distancira od Onjegina.

TATJANINO PISMO ONJEGINU - pismo je prepuno emocija. U to vreme su ljudi jedni druge oslovljavali sa Vi. Ona kaže da je on osobenjak. Ona je skromna i iskreno biće. Ona smatra da će ostati usamljena i da je on njena životna ljubav. Da je njihov susret, sudbinski i ako se ne završi pozitivno, ona će ostati usamljena. Ona smatra da je pravedno, ako je on izgrdi. Ona se plaši da on javno pokazuje pisma i kaže da je njena sudbina u njegovim rukama. U pismu ima jako puno lirike. Stil je prepun osećanja, snova, mašte. On je tipičan romantičar. 
Sinteza - Tatjana je devojka sa sela. Živi starinskim životom. Ona je patrijarhalna. Ona se boji da tu iskrenost iskaže. Skolna je iluzijama. Predosećala je njegov odlazak. Jače od stida su osećanja i emocije. Ona se nada da će razumeti (?).

PISMO ONJEGINA TATJANI - E.O. je pesimističan, skeptičan. Njegova uloga je mnogo teža. On je svestan da je napravio veliku grešku i na taj način mora da napiše pismo osobi koju je odbio. Ona neće biti  iznenađena njegovim odgovorom. Onjegin je dovstruko kažnjen. On je svestan da ga ona voli, ali ga ipak odbija. Lik sadrži i portret i karakter. On lepo izgleda, plemićkog porekla, a život ga je napravio bezosećajnim. On nije cenio ni ljubav prema ženi, ni prema prijateljima. On je apsolutno "otuđen kao ličnost". On je prvi (pravi) tip "suvišnog" čoveka u ruskoj literaturi i jedan od prvih u svetskoj. 

Нема коментара:

Постави коментар