субота, 21. јун 2014.

Silvije Strahimir Kranjčević - Mojsije...

Obraća se Jehovi (bogu). 
Pesnik - na kraju došao razlaz. Pojedinac ima ideale (visoke), a narod nije podložan tome i narodu je ponuđen lonac, hrana, sloboda i sa kletvom se odnosi prema Mojsiju - ne zna za ideale. I on je bio kao Mojsije - pisao pesme sa patrijarhalnim duhom, a narod ga gurnuo i odbacio.
Mojsije - genije, božji izabranik u savezu sa bogom, on je taj koji treba da povede Izraelski narod preko Sinajske gore u Hanan (Palestian) put izbavljenja, put slobode i na Sinajskoj gori doneo je tablice gde je ispisano 10 zapovesti prema bogu (4) i prema bližnjima (6). 
U pesmi ima 3 obraćanja:
I - da spase narod što će neprijatelje uništiti. Bog se ne slaže, jer je i to narod koji je stvorio bog.
II - Mojsije traži da se ljudi spasu ropstva, poniženja.
III - traži da oprosti narodu, jer ne znaju prave vrednosti - što se dive zlatnom teletu.
Čovek ne može bez unutrašnjeg žara - a to su snovi.
Javljaju se nebeski znaci. Samo genije (Mojsije) razume. Mojsijev brat, darivao zlatno tele i pred njim se klanjaju. Bog se ljuti. Zaboravili na boga, a narodu treba igračka. Narod je lako zavesti i usmeriti u nekom pravcu. Zlatno tele - idol, ali nije prava zamena za boga (prevara, obmana).
Mojsije - žrtvuje se za narod, izbavitelj, velikodušan, spasitelj, nesebičan, religiozan, pobožan, voli svoj narod, veruje u narod, ali se na kraju razočarao, jer se klanjaju teletu.
Gospod za Mojsija je silni po moći, snazi. Sve što postoji on je stvorio i oblikovao. Večiti - neizmeran i besmrtan. Za njega ne postoji početak i kraj. Večni i silni, nedohvatni umom, svemoćni, nedohvatan i nedostižan. Gospod, ravan prirodi, tvorac, svemoguć, stvoritelj. Apsolutni gospodar svega postojećeg - materijalnog, duhovnog, živog, neživog.
Odnos boga i čoveka. Čovek - prolazan, smrtan, ljudski jadnik. Čestica božijeg bića  - mrva božije mrvice, u odnosu na reke, planine, mora, u odnosu na kosmičko i makrosvet. I želje su sićušne.
Boga jedino kod čoveka impresionira ljubav, nade, snovi, ideali da prevaziđe težak život i da uspe. Kad nestane ideala tone, propada, nestaje, umire.
Zemlja - zemljica, mala, sitna (tautologija), sve je ukleto. Sam čovek nema mir, ratuje, tamani čovek čoveka... 

Нема коментара:

Постави коментар