недеља, 22. јун 2014.

Marin Držić - "Novela od Stanca" i "Dundo Maroje"...

Radnja se događa u Dubrovniku, pored jedne česme. U noć su se susrela dva mladića: Vlaho i Miho. Oni vode dijalog i razgovaraju o životu omladine...

Marin Držić zvani Vidra. Živeo je u Dubrovniku. Pisao je u petrarkističkom duhu, a kasnije je pisao drame (komedije). Poznati je komediograf. U Italiji je studirao crkveno pravo. Oduševljen prizorom u Italiji, ona zaboravlja na svoju obavezu i zapostavlja učenje. Posebno se interesovao za zabave na privatnim feudalnim dvorovima. Kasnije su te zabave i zabranjivane. U jednoj raciji je čak i bio uhapšen i tada je dubrovačka vlada uvidela da od njihovog pitomca nema ništa. Prilikom dolaska austrijskog grofa u Dubrovnik, on je tražio nekog šaljivdžiju. Preporučili su mu Držića. Organizovao je zajedno sa družinom pozorišne predstave (smešnog karaktera). Napisao je 11-12 komada (Dundo Maroje, Novela od Stanca, Skup). U tim delima je na komičan način iskazivao duh Dubrovnika i način života u to vreme.

Radnja se događa na trgu u Dubrovniku, pored javne česme. U noć su se susrela dva mladića Vlaho i Miho. Oni vode dijalog i razgovaraju o životu omladine. Miho govori Vlahi da mu otac brani da izlazi i da ga zaključava u kuću. Miho mu govori da mu je otac smešan što tako postupa. Oni su znali da su i njihovi očevi izlazili kada su bili mladi, samo što oni neće da to priznaju. Miho govori Vlahi da je u grad došao neki Vlah smešan - seljak. Pošto u gradu nije našao stan, on se prislonio uz fontanu. Onda ga je upitao hoće li da ide da se šale sa njim. Nailazi i treći, još veći vragolan od njih Dživo. Oni odlučuju da odu do Stanca i da ga nadmudre. Stanac im se žali i kaže im da ga niko nije primio u kuću. Bio je pomalo blentav čovek, koji ne poznaje grad i ljude u njemu - pomalo je naivan. Dživo mu je pričao da se u doba karnevala pojavljuju vile i da su ga one učinile mladim - nekakvim travama. Stanac se veoma obradovao i imao je jaku želju da ponovo bude mlad kao i njegova žena Miona. Dživo odlazi kod drugova. I dogovaraju se da idu da vide šte će Stanac uraditi. Prerušili su se u vile. Stanac doziva vile. Oni dolaze obučeni kao vile i rugaju se Stnacu. Oni ga vežu i odsecaju mu bradu. Potom su ga opljačkali i pobegli. A Stanac je ostao vezan i dovikivao je u pomoć.   

DUNDO MAROJE

Otac šalje sina u Italiju u Firencu da se bavi trgovinom. Kada je Maro došao u Italiju, on odlazi u Rim i zaljubljuje se u Lauru. Laura je volela raskalašan život i vrlo skupocene stvari. Pošto je ludovao za njom on počinje da troši novac na Lauru i tako ona počinje da živi sa njim. Pojavljuje se i grof iz Austrije, koji je bio škrt. I on se zaljubljuje u Lauru. Sluga Pomet ga savetuje da počne da troši više novca od Mara. I tako i čini - i Laura ostavlja Mara. On tuguje i pati, a Pomet mu govori da počne još više novca da troši. On zapada u krizu i ostaje bez novca. U Dubrovnik stiže vest da se Maro ne bavi trgovinom i da je u Rimu gde raskalašno živi. Otac i verenica odlaze u Rim. Kada je Dundo ugledao Mara, Maro beži od njega i govori policiji da ga uhapse. A Maro da se ne bi obrukao kod oca, uzajmljuje od Laure novac i kupuje robu i stavlja je u magacin. Hteo je da ocu dokaže da je on ustvari trgovao i kupovao robu. Pomet preko nekakvih veza oslobađa Dunda. I kada  je Dundo izašao iz zatvora, Maro mu pokazuje robu. Dundo je pokupio robu i spakovao je na brod i sa Marovom verenicom kreće kući u Dubrovnik. Maro pošto vidi da ga otac ne primećuje i više ne mari za njega, odlučuje i polazi kući.

Нема коментара:

Постави коментар