четвртак, 19. јун 2014.

Stevan Raičković - "Septembar" i Branko Miljković "Svest o pesmi"...

 Stanimo malo pesmo.
Jesmo li živeli, jesmo?

Boja, pena, magla - leto na izmaku. Došla je jesen (zlatna boja). Septembar - mesec novog godišnjeg doba. On donosi plodove zrenja. Mnogo je punoće - izobilja. Tada sve zri. Pesnik postavlja pitanje. Obraća se pesmi: "Jesmo li živeli, jesmo?". To doba (rana jesen) asocira ga na njegove godine (50-e i 60-e). Zrelo vreme njegovog života. Doće hladni dani i jedan vid umiranja. Postavlja pitanje i daje odgovor. Pesma mu je ceo život. Živeo je u pesmi i sa pesmom. Radovao se njihovom nastanku. Nastale su čitave knjige. Zlatna boja, magla, pena - je efemerno i prolazno. A sve drugo ostaje.

Ti si najlepše sate
- Jablani kad se zlate

U lakoj magli, peni -
Odnela tužno meni.

Ovo je kratka lirska pesma. U njoj umetnik vodi dijalog sa pesmom.
Raičković - Pesma ima 3 kratke strofe, od po dva stiha (distih - strofa od 2 stiha) - od 3 distiha. 
Pesma mu je donela najlepše trenutke. On žali za žutim jablanima. željan je još onoga što je otišlo u nepovrat. Stvaranje pesme je mukotrpan posao. Stvaralac (umetnik) - stvaralačko delo - primalac. Pobuđuje određena osećanja i kod umetničkog dela i čitaoca. Kratka lirska pesma. Ima asocijativan naslov - govori o odnosu pisca i dela. Pesnik se obraća pesmi. Obraća joj se kao i D. M. kao živom biću. On je hteo da obuhvati sve septembre. Ima preneseno značenje. Označava jesen, a jesen je period nekog sazrevanja. On je čovek čiji je život neraskidivo vezan za pesmu. Njegov život je bio vezan za pesmu od početka do tog momenta sumnje. Život je posvetio pesmi. Pesma mu je odnela najlepše sate i trenutke života. On žali za žutim jablanovima - za žutom bojom jablana. Željan je onoga što je otišlo u nepovrat. Stvaranje pesme je mukotrpan posao. 

11. 9. 93.

Miljković - Ovde je dato promišljanje pesme. Otvara se relacija: pesnik i pesma. Govori o suncu koje se povlači. Ono što je željeno (neki plod) nije obasjan svetlošću, već je u noći. Govori o plodu, koji je pun noći. To je ono što se želi, nešto što treba spoznati preko pesme. Ne treba otimati svetlost od dana, već ići u nepromišljene predele.

Нема коментара:

Постави коментар