понедељак, 23. јун 2014.

"Božanstvena komedija"...

Dante Aligijeri je najizrazitiji predstavnik humanizma i preteča renesanse u književnsoti. Živeo je s kraja 13 i na početku 14 veka. Napisao dva pesnička dela "Vita nova" (Novi život) i "Božanstvena komedija". Ovo pesničko delo spada u religiozne spevove, jer za temu ima srednjevekovno verovanje o ustrojstvu zagrobnog sveta. U delu su 3 celine:
Pakao
Čistilište i
Raj 
a svaka celina ima po 33 pevanja. U delu se peva kako je Dante u 35-oj godini lutao u nekoj mračnoj  i strašnoj šumi i kako se našao u podnožju jednog brega obasjanog svetlošću. Pred njega izlaze 3 zveri:
panter
lav i
vučica
Od zveri ga izbavlja rimski pesnik Vergilije, koji će ga povesti drugim putem. Njega je poslala zapravo Danteova ljubav Beatriče da ga provede kroz sva iskušenja odakle bi sa njom krenuo u raj. Prvo prolaze kroz pakao, koji ima 9 krugova:
I krug je limb i u njemu su duše nekrštenih, osuđenih na večnu čežnju bez nade
u II krugu vlada mrak i besni vihor, a u njemu su oni koji su se predavali strastima i ljubavnim zanosima, zaboravljajući na razum
III krug je namenjen proždrljivcima
a u IV su tvrdice i rasipnici
kroz V krug protiče reka Stiks i tu je mesto predviđeno za razne grešnike
u VI krugu su užareni grobovi, a u njima krivoverci
VII krug je predviđen za ubice, otimače i tirane
VIII krug ima 10 jaraka i tu je Dante susreo Odiseja (tu su lažni savetnici)
IX krug je poslednji - to je dno pakla i u njemu je Lucifer (satana, đavo) koji se pobunio protiv boga i koji je s neba bačen na zemlju
Čistilište je zamišljeno kao breg na jednom ostrvu okruženo velikom vodom. Do vrha vode spiralne stepenice, a na zarubljenom vrhu je raj. Raj je dat u vidu 9 nebesa, koja se vrte oko zemlje, koja je središte sveta. Dok u paklu vladaju patnje i mučenja grešnika i dok u čistilištu okajavaju svoje grehe, u raju vlada sreća, lepota, zadovoljstvo, spokojstvo. 

Нема коментара:

Постави коментар