среда, 25. јун 2014.

Desanka Maksimović - "Rađanje pesme"...

Pesma je otvorena i jasna. Prikazan je problem nastanka pesme.
Pesma na umetnički način, tj. pesničkim sredstvima osvetljava problem stvaranja, nastajanja ili rađanja pesme, odnosno umetničkog dela. Sve što je potrebno za pesmu - predmetna svarnost, čulni doživljaj, misli i osećanja - našlo se kao građa i povod za pesmu. Na početku svega je - ŠTA?
Građa (pretekst) - služi kao polazište za stvaranje dela.
a) more i leto
b) obalsko rastinje (cvetanje i zrenje)
v) miris žala ili plaže
g) osećanje - "Žalost, legla na grudi"
d) "Misli koje tište"
Pesma iako u više navrata nabuja i kao val se propne, ipak ne pristiže i nikako da sebe osmisli. Jer se uvek postavlja pitanje - KAKO?
Transpozicija - prenošenje građe u umetničko delo.
To je problem pred kojim stoji pesnikinja i to je razlog zbog čega pesma "sporo zri". Ona se budi i nadolazi u biću, ali nikada da se popne na visine, koje će označiti nastanak ili rađanje pesme. Ta granica nikako da se prevali. Uvek nešto manjka, izostaje, iako je sve tu: i realnost i doživljaj. Pesnikinja kao da je razočarana zbog toga kada konstatuje: "Ova pesma nikao da se rodi mada joj je i vreme da bude sa srca otrgnuta...".
Zaključak: Pesma ne dolazi onda kada pesnik želi. Njena objava je iznenadna, odjednom "pokulja", tako da preplavi ceo subjekat. Put njenog nastanka (a i svakog književnog dela) vodi preko velikog nadahnuća i vatre stvaranja i mnogo je potrebno strpljenja i patnje, iščekivanja da se ona javi. ZAŠTO JE TO TAKO? Zato što, stvaranje nije reproduktivni čin, preslikavanje gole realnosti, već nadrastanje te obične realnosti uz posredstvo invencije, asocijacija, nesvesnih slika i uz osobitu upotrebu jezika. Nastanak umetničkog dela, vodi preko preobražavanja i preinačavanja onoga što je van jezičko. 
reproduktivni odnos - prepričavanje
O ovoj istini stvaranja svedoče i iskazi Branka Miljkovića koji kaže: "Pesma se ne piše, ona se živi" (Beseda poezije). "Još jedna slepa reč i pesma će progledati na mestu gde se to najmanje očekuje" (Pripremanje pesme). "Reč po reč, primoravaš sebe na pesmu" (Pripremanje pesme). 

27. 9. 93.

Нема коментара:

Постави коментар