среда, 25. јун 2014.

Stvaranje književno-umetničkog dela...

Tekst, pretekst (građa - služi kao polazište za stvaranje dela; događaj, situacija, misao, osećanja, snovi, mašta), podtekst.
Transpozicija - transponovanje građe u umetničko delo (prenošenje).
Građa - je problem koji se iskazuje kroz pitanje ŠTA?
Transpozicija - problem koji se iskazuje kroz pitanje KAKO?
Koje pojedinosti uzeti i kako ih oblikovati? Koje reči upotrebiti? Kako rasporediti reči? Kako organizovati taj sintatički niz? To muči pisca.
B. Miljković - interesuje metafizika bilja.
D. Maksimović (Rađanje pesme) - Ona je na moru. Priobalni deo, talasi, rastinje. Ona artikuliše osećanja. Pesma zri kao jabuka, ali nikako da sazri. Sve je tu (ocvetavanje, osećanja). Vreme je i trebalo bi da se rodi pesma. I misao je tu, koja rastužuje (tužno osećanje). Čulni doživljaj je tu (more, rastinje), osećanje i misao. Ona ima pretekst i građu. Zna šta treba da opeva: tu je materijalno i nevidljivo. Stvaranje dela nije lak posao (patnja, mučenje). Sve je spremno za veliki čin, ali pesma se nerađa. Trebaju duhovne sile da se jave, koje će složiti i objediniti i koje će ugoditi piscu i čitaocu.
I. Sekulić - Borba dobra i zla. Od toga treba stvoriti umetničku lepotu. Treba građu transponovati. Delo živi od sitnica, detalja, reči, koje moraju biti sklopljene.  

22. 9. 93.

Нема коментара:

Постави коментар