уторак, 17. јун 2014.

Jovan Dučić - Zalazak sunca...

Pesma ima 4 celine (strofe). Pisana u impresionističkom stilu, a ima i simbola. 
Počinje slikama iz stvarnog sveta: nebo pri zalasku sunca, pretvara se u večernji žar - bukti. Slika u intenzivnoj rumenoj - crvenoj boji. Sve se prenosi na reku koja crveni, jer ta boja neba bukti, plamti, reflektuje se na reku. Treća slika - četinarska šuma. Iz nje izbija požar. Ona je u tami, crna i deluje hladno. Četvrta slika - vodenični točak, koji hukti, ali iz daljine. Vizuelne slike presecaju zvučne, da bi naša predstava o stvarnosti što više bila obogaćena. Završava minijaturnom slikom - vodenim cvetom, koji se zaspao na talasu. A to je mušica. Živi samo 1 dan - prolaznost, nepostojanost, umiranje (da doživljaj učini plastičnim, uverljivim, ubedljivim). Građene su na kontrastu velike male slike.
Intenzivno crvena i crna tamna boja. Crvena, rumena boja zalazećeg sunca i sam čin zalaska sunca je pokretač pesničkog čula. Boja izaziva čežnje i odvodi u sanjariju. Crvena boja uzrok otvaranja imaginarnog sveta (senzibilnost, erotizam, čežnja za ženom, daljinama, sanjarija). Imaginarni svet - bajkovni svet nalazi se preko 3 mora. Vidi smaragdove gore u njima živi nepoznata žena sa krunom na glavi. Oko nje su vrtovi sa sfingama, bokori uvelih ruža, zlatno nebo - romantični pejzaž koji može da podari i nudi romantičnu ženu, koja je nepoznata, bleda, sama, zamišljena, uplašena, tužna, uplakana. Pomantičarska vizija, dekadentno osećanje i raspoloženje.
Paralelizam: nepoznat on, nepoznata ona.
Interpunkcija u snovima, čežnjama, mislima, Usredsređenost jednog na drugo (osećanje i misaone prirode - vole se).
Poenta: pesnik veruje u san - iluziju. Sam je bolji i jači od jave - stavrnosti. Sve se u stvarnosti osiromašuje i banalizuje.
Čovek je moćan, jer je sposoban da doživljenu lepotu odrazi snagom svog stvaralačkog duha i tako je sačuva od prolaznosti.
Osnova dvanaesterac, na nekim mestima prelazi u jedanaesterac, da bi menjao ritmičku organizaciju pesme. Stihovi organizovani u strofe (oktava) od po 8 strofa. Rima ukrštena.
Svestan je da je to san, ali ne želi da prizna.
 

Нема коментара:

Постави коментар